Preskoči na glavni sadržaj

Uskoro počinje 12. Festival mediteranskog filma Split

Ovogodišnje izdanje Festivala mediteranskog filma Split održat će se od 13. do 22. lipnja, a u sklopu festivala prikazat će se 70 naslova iz 32 zemlje. Otvaraju ga kratkometražni film Snježane Tribuson Dok je trajao Roland Garros te dugometražni talijanski film Sitne ribe, nagrađen Srebrnim medvjedom na posljednjem Berlinaleu. Projekcije se održavaju u ljetnom kinu Bačvice, kinoteci Zlatna vrata i Domu mladih. 

Ovogodišnji Festival mediteranskog filma Split 13. lipnja u ljetnom kinu Bačvice otvara talijanski film Sitne ribe (Piranhas), nagrađen Srebrenim medvjedom za najbolji scenarij na posljednjem Berlinaleu. Adaptacija je to romana 'Paranza dei bambini' Roberta Saviana koji zbog svojih knjiga o zloglasnoj mafijaškoj organizaciji Camorri već dugi niz godina živi pod policijskom zaštitom.

Splićani i njihovi gosti prvi će u regiji pogledati nove filmove s trenutno najpoznatijim francuskim glumicama:  Ona koju zamišljaš s Juliette Binoche i Zlatnu mladež s Isabelle Huppert. U konkurenciji za najbolji dugometražni film je i posljednji uradak nedavno preminule ikone europske kinematografije Agnes Varde, pobjednice drugog FMFS-a.

U programu je i talijanski dokumentarni film Selfie koji prati odrastanje na jugu ove zemlje, a poslastica za publiku je spektakl Loro Oscarovca Paola Sorrentina. Prikazuju se i Lavovi Visa talijansko-hrvatska koprodukcija koja je inspirirana Viškom bitkom iz 1866., a predstavit će je redatelj Nicolo Bongiorno koji je za ovaj naslov već dobio niz nagrada i hvalospjeva u rodnoj Italiji.

'U popratnom programu dugometražnog filma i ove godine fokus nam je na kinematografiji Južne Amerike. Program kojeg smo nazvali 'Druga strana Mediterana' oduševio je naše gledatelje pa ove godine donosimo čak pet filmova s ovog kontinenta', kazao je direktor festivala Alen Munitić.

Međunarodni kratkometražni program vraća se na FMFS i to na novoj trećoj lokaciji, atriju ispred Doma mladih, gdje će se filmovi svaku večer prikazivati u potpunosti besplatno. 

Poznati i naslovi programa 'Ješke'

Festival mediteranskog filma Split i ove godine posebnu pozornost daje domaćem kratkom filmu. Programu 'Ješke' nije pružen samo udarni termin uoči projekcija dugometražnih naslova, već se 15 filmova 'bori' za 12 tisuća kuna.

Ovogodišnji FMFS otvara hrvatska premijera kratkometražnog filma redateljice Snježane Tribuson Dok je trajao Roland Garros, koji je nastao prema priči Tanje Mravak - baš kao i film Pivac redateljice Sabrine Begović Ćorić koji je također uvršten u ovaj popularan program. Publika u Splitu prva će imati priliku pogledati i dokumentarni film Strujanja Katerine Dude, Spiralu splitskog studenta Petra Vukičevića, Dogovor Filipa Lozića, Bogomoljku Mladena Stanića te Lovebox Ivana Turkovića Krnjaka koji je već prikazan na nizu međunarodnih filmskih festivala. 

'Ponosni smo što svake godine sve više autora za svoje hrvatske premijere bira FMFS. O pobjedniku će ovog puta odlučiti tročlani žiri čiji su članovi filmski profesionalci u području distribucije odnosno kupnje i prodaje filmova. 'Ješkama' će suditi Juan Torres iz španjolske tvrtke Latido Films, zatim regionalni distributer Rajko Petrović iz Five Stars Film Distributiona, te Selma Mehadžić kao predstavnica domaćeg distributera Zagreb Film Festivala', otkrio je Alen Munitić.

Svoje splitske premijere imaju i filmovi Malo se sjećam tog dana redatelja Leona Lučeva, Još jedan odlazak Renate Poljak, Bila soba Mladena Stanića, Moljci Tomislava Đurineca, U ime Jagode, Čokolade i Duha Svetoga Karle Lulić, Stepska Lisica Andrije Mardešića, Udahnut život Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona, a s Animafesta stiže Mačka je uvijek ženska Martine Meštrović i Tanje Vujasinović.

'Važno nam je istaknuti i hrvatske filmove srednjeg metra, tako da ove godine i ovaj program seli u udarni termin, i to u naše novo besplatno kino ispred Doma mladih. Osim Glavnog jela Kristine Barišić svi drugi naslovi su dokumentarni. Prikazujemo Doplovit će Rex Josipa Lukića, Dom boraca Ivana Ramljaka, Doma za Božić Tomislava Đurineca, Kol’ko god nas noge nose Renate Lucić te IKEA for YU Marije Ratković Vidaković i Dinke Radonić, otkrio je Munitić, koji se posebno zahvalio Martini Petrović, voditeljici Deska Kreativne Europe, koja FMFS-u pomaže da razviju što kvalitetniji program Industrije namijenjen mladim filmskim profesionalcima.
 
Tako se po drugi put u sklopu Festivala mediteranskog filma Split, a u partnerstvu s Deskom Kreativne Europe - Uredom MEDIA, organizira radionica 'Kako razvijati i predstaviti projekte za međunarodno tržište'.  Za provođenje radionice zadužena je hrvatska producentica Tamara Babun, a kulminacija je Pitching forum, pobjedniku kojeg će tvrtka 'Uje' osigurati financijsku podršku od 10 tisuća kuna za realizaciju projekta. Uz to, postprodukcijski studio ECLECTICA iz Zagreba nagradit će pobjednika uslugama kolor korekcije u protuvrijednosti od 15 tisuća kuna.

Detaljan program i raspored projekcija može se pronaći na službenoj stranici festivala

Festival institucionalno podržavaju Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva i Zaklada Kultura nova, Hrvatski audiovizualni centar, Grad Split i Društvo hrvatskih filmskih redatelja.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.