Preskoči na glavni sadržaj

Uskoro kreće intenzivna radionica za animirani dokumentarni film ANIDOK Zagreb

Jednodnevna intenzivna radionica ANIDOK Zagreb održava se 1. prosinca u maloj dvorani kina Tuškanac s početkom u 13.30 sati, a namijenjena je svim audiovizualnim stvaraocima zainteresiranima za upotrebu animacije u svojim filmskim projektima. Ulaz na radionicu i projekcije je slobodan, a predavanja su na engleskom jeziku. 

Predavanjima, masterclassovima, prezentacijama i projekcijama animiranih filmova pokušat će se odgovoriti na pitanje zašto je dobro koristiti animaciju u kombinaciji s drugim filmskim vrstama. Radionica je otvorena za javnost, a održava se u subotu od 13.30 sati u maloj dvorani kina Tuškanac. Završava projekcijom filma Čarobna planina Ance Damian u 2030 sati.

Švicarska redateljica Anka Schmid održat će masterclass o nastanku svog biografsko-dokumentarnog filma Hairy iz 2017., animiranog kombiniranim tehnikama stop-motion animacije. Film je prikazan na nedavno završenom DokLeipzig festivalu. Govorit će i o svojim prethodnim radovima, te o produkciji animiranih filmova u Švicarskoj.
 
Redatelj Đorđe Marković iz Beograda te koproducent Siniša Juričić iz zagrebačke produkcijske kuće Nukleus film održat će pak masterclass o produkciji dokumentarnog filma Tko je smjestio Kaktusiću?, nedavno premijerno prikazanog u Zagrebu. Govorit će o izazovima s kojima su se susreli tijekom produkcije ovog filma iznimnog vizualnog dojma, nastalog u kombinaciji snimanih materijala i 3D animacije. Kao projekt u razvoju film je sudjelovao i na ZagrebDoxu 2016.

Domaće projekte animiranih dokumentaraca u produkciji polaznicima radionice predstavit će ekipe autora i producenata: Martina Meštrović i Tanja Vujasinović s projektom o Mariji Ujević Galetović, prvoj profesorici na Akademiji likovne umjetnosti u Zagrebu, te jednoj od najutjecajnijih hrvatskih kiparica. Redatelji Igor Bezinović i Ivana Pipal uz producenticu Vanja Andrijević predstavit će svoj projekt Mikrokazeta u kojem animacija nastaje na temelju audio snimaka pronađenih na jednoj lošinjskoj plaži. Redatelj Marko Dješka i umjetnička direktorica Hana Tintor otkrit će nam kako nastaje film o životu mlade transrodne žene u konzervativnoj sredini. O važnosti zvuka u filmu pričat će dizajner zvuka na preko 30 filmova svih vrsta i rodova, Ivan Zelić iz Studija Nazor.

Selektorica festivala Petrula Veljanovska iz Makedonije otkrit će kako se biraju filmovi za festival dokumentarnog filma Makedox koji se održava od 2010. u turskom hanu iz 15. stoljeća Kuršumli An u Skopju. Uz dokumentarne filmove iz cijelog svijeta, na festivalu se prikazuje i selekcija dokumentarnih i animiranih filmova za djecu i mlade.
 
Za kraj programa prikazat će se animirana dokumentarna drama Čarobna planina redateljice Ance Damian. Film je to o pustolovnom životu Adama Jaceka Winkera, poljskog izbjeglice, i njegovom pokušaju mijenjanja svijeta. Na Animafestu je 2016. osvojio nagradu za najbolji dugometražni animirani film.

ANIDOK Zagreb organizira ASIFA Hrvatske uz podršku kina Tuškanac i Hrvatskog filmskog saveza, te financijsku potporu Hrvatskog audiovizualnog centra. Ulaz na radionicu i projekciju je slobodan. Predavanja su na engleskom jeziku, a filmovi imaju engleske i hrvatske titlove. Više detalja o radionici pronađite na Facebooku te na službenoj stranici ASIFA Hrvatske

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.