Preskoči na glavni sadržaj

Udahnutom životu 11. nagrada na festivalu u Wiesbadenu

Animirani kratkometražni film Udahnut život autora Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona osvojio je svoju 11. nagradu na Filmskom festivalu Exground koji se u njemačkom Wiesbadenu održavao od 15. do 24. studenog. Film koji je svjetsku premijeru imao na Međunarodnom filmskom festivalu u Oberhausenu u svibnju do sada je prikazan na više od šezdeset filmskih festivala. 

'Ovo je jedanaesta nagrada za naš film Udahnut život. Ivana i ja smo oduševljeni prijemom filma i oboje smo vrlo ponosni što je naša umjetnička vizija obišla mnoge festivale i povezala se s toliko ljudi. Također smo zahvalni na podršci našoj producentici Vanji Andrijević (Bonobostudio), kao i cijelom timu koji nam je pomogao da realiziramo film', rekao je Thomas Johnson, koji zajedno s Ivanom Bošnjak potpisuje scenarij, režiju, dizajn, animaciju i izradu lutaka za film Udahnut život koji je na festivalu Exground proglašen najboljim kratkometražnim filmom u međunarodnoj konkurenciji.

'Nagrada u Wiesbadenu bila mi je potpuno iznenađenje, s obzirom na kvalitetu programa. U konkurenciji su bili filmovi iz 16 zemalja koji su varirali u rodu: bila je to mješavina eksperimentalnih, igranih, dokumentarnih, animiranih te filmova nastalih kombiniranim tehnikama', dodao je Johnson koji trenutno s Ivanom Bošnjak radi na novom stop motion animiranom filmu. 

Na 32. izdanju Filmskog festivala Exground u Wiesbadenu prikazalo se više od 200 dugometražnih i kratkometražnih naslova. Projekcije su se održavale na nekoliko lokacija, uključujući i dvoranu izgrađenu u katakombama ispod crkve Marktkirche.

Najbolji kratkometražni film u međunarodnoj konkurenciji birao je žiri u sastavu: glavni urednik Njemačke javne televizije ZDF Burkhard Althoff iz Mainza, redateljica dokumentarnih filmova Christy Garland iz Toronta te redateljica i producentica Brunna Laboissière iz São Paula. Oni su svoju odluku da dodijele nagradu Udahnutom životu obrazložili riječima:

'Ova poetska stop motion animacija filmski je ostavila prostor za promišljenu interpretaciju, umanjujući razliku između ljudske i životinjske svijesti. Film upućuje na jedno od najbitnijih pitanja s kojima se trenutno susreće čovječanstvo, a to je naša problematična veza s prirodom. Istražujući misli kakve svi imamo, ovaj će vas film prožeti prizorima koje nikada nećete zaboraviti'. 

Udahnut život svoju je svjetsku premijeru imao u svibnju ove godine, na Međunarodnom festivalu kratkometražnog filma u Oberhausenu. Od tada je prikazan na više od šezdeset filmskih festivala, uključujući i Međunarodni festival animiranog filma u Annecyju, Svjetski festival animiranog filma Animafest Zagreb na kojem je osvojio posebna priznanja u dva programa (Natjecanje hrvatskog filma, Veliko natjecanje kratkometražnog filma), Tabor Film Festival na kojem je proglašen najboljim filmom u domaćoj konkurenciji, Filmski festival u Valletti, Međunarodni festival animiranog filma Anibar na kojem je osvojio nagradu za najbolji film u regionalnoj konkurenciji te mnogim drugima. 

Naslovne fotografije: (slijeva na desno) Brunna Laboissière, Thomas Johnson i  Burkhard Althoff; scena iz filma Udahnut život
(*autor prve fotografije je Peter R. Fischer - preuzeto sa službene stranice festivala Exground Filmfest)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.