Preskoči na glavni sadržaj

U Zagrebu održana svečana kinopremijera filma Šesti autobus

U utorak, 15. studenog, održana je svečana zagrebačka kinopremijera filma Šesti autobus Eduarda Galića. Film se prikazivao u čak tri pune dvorane u Kaptol Boutique Cinema, a u redovnu distribuciju kreće 17. studenog, uoči obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Osim filmske ekipe, na premijeri su bili prisutni brojni uzvanici iz javnopolitičkog i društvenog života među kojima su i Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja te Damir Dekanić, župan Vukovarsko-srijemske županije, kao i brojni drugi

Govoreći na premijeri, redatelj filma Eduard Galić istaknuo je da je "glavna nit vodilja stvaranja filma bila potaknuti govor o nestalima s obzirom na poražavajuću brojku od preko 1000 nestalih osoba na području Vukovara. Uporište za to su višegodišnja istraživanja i činjenice otkrivene tijekom snimanja filma 'Heroji Vukovara' te, ne manje važno, osobne ljudske priče, neke u potpunosti tragične, a neke malo sretnije, ali duboke i još uvijek stvarne."

Predstavljajući i zahvaljujući na iznimnom doprinosu glumcima i cijeloj ekipi filma, producent i scenarist Dominik Galić napomenuo je kako su "svi glumci u ovaj projekt ušli sa srcem te izrazitim poštovanjem prema Vukovaru i svim žrtvama. Na setu je tijekom snimanja taj osjećaj bio gotovo opipljiv. Zahvalan sam svima sudionicima ovog projekta koji je okupio regionalnu glumačku ekipu što filmu daje dodatnu vrijednost i težinu."

Glumačku ekipu predvode Marko Petrić i Zala Đurić, uz Radu Vulina, Živka Anočića, Pavla Matuškog i Ozrena Grabarića. Glume još Arnaud Humbert, Goran Vrbanić, Josipa Anković, Ivica Lučić, Ermin Sijamija, Muhamed Hadžović, Toni Gojanović, Dušan Kovačević, Matija Prskalo, Aleksandra Balmazović, Alban Ukay, Radoslav Milenković te Borko Perić.

Glavni glumac Marko Petrić, ne skrivajući uzbuđenje, sjetio se najizazovnijih trenutaka sa snimanja filma: "S obzirom na činjenicu da je film temeljen na istinitim događajima, najteže se bilo odmaknuti od ideje da zapravo ne igram općenitu težinu cijele priče, da ne igram sve sudbine, nego se bavim svakom scenom individualno. Trudio sam se pronaći istinu unutar svake scene i tako kreirati zaokruženu cjelinu svoje uloge. Izazovno je bilo, također, snimati film tijekom 3 godine, uslijed pandemije i potresa“, rekao je. „Bilo je puno fizički zahtjevnih scena u kojima je moglo doći do ozljeda što bi svakako ugrozilo daljnje snimanje, ovaj film zahtijevao je ozbiljnosti i promišljanja van samog tehničkog snimanja, što je zacijelo jedno novo iskustvo koje je i mene nadogradilo kao osobu."

Zala Đurić, javljajući se putem videa istakla je kako je film zaista dobar te nastavila: "Nisam baš ljubiteljica ratnih filmova, no pročitavši ovaj scenarij, postalo mi je jasno, da dobra situacija i kvalitetni likovi mogu ratu dati neku novu dimenziju, otvarajući nove prostore saznanja. Doista je duboka i jaka ta priča između dva najbolja prijatelja, isto tako i ljubavne priče koje su u filmu prisutne i daju mu dodatne emocije, čineći ga realnim u svim perspektivama. Od srca preporučam svima da ga svakako pogledaju." 
 
Šesti autobus u distribuciji Duplicata možete gledati u više od 55 kina diljem Hrvatske od 17. studenog 2022. godine.

Šesti autobus je jedan od čak deset dugometražnih hrvatskih filmova koja u narednim mjesecima stižu na velika platna. Na tu imponzantnu brojku ukazuje i HAVC-ova kampanja, Otkrij naš novi film, kojoj je cilj približiti te naslove publici te ih potaknuti da istraže bogatstvo domaće produkcije u kinodvoranama. Sve o kampanji možete pročitati OVDJE i pogledati OVDJE

Naslovne fotografije: kinopremijera filma Šesti autobus u zagrebačkom Kaptol Boutique Cinema

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.