Preskoči na glavni sadržaj

U Zagrebu najavljeni počeci snimanja Zagonetnog dječaka i Šegrta Hlapića

Zagreb, 10. rujna 2012. – U velikoj dvorani Hrvatskog audiovizualnog centra (Nova Ves 18) održana je press konferencija povodom početka snimanja dugometražnih igranih filmova Zagonetni dječak redatelja Dražena Žarkovića i scenaristice Hane Jušić i Šegrt Hlapić scenarista i redatelja Silvija Petranovića, oba prema poznatim hrvatskim dječjim romanima.

Zagonetni dječak nastavak je napete detektivske priče Koko i duhovi, prošlogodišnjeg i ovogodišnjeg kino-hita koji je u hrvatska kina privukao 86 000 gledatelja. Film nastaje prema istoimenom dječjem kriminalističkom romanu Ivana Kušana u produkciji Kinorame i Hrvatske radiotelevizije. Šegrt Hlapić se temelji na dječjem klasiku spisateljice Ivane Brlić-Mažuranić, najobjavljivanijem hrvatskom dječjem romanu koji je preveden na više desetaka jezika. Iz produkcijske tvrtke Maydi Film najavljuju Šegrta Hlapića kao zabavu za cijelu obitelj, posebno ističući važnost finalizacije u 2013. godini, u kojoj se obilježava stota obljetnica objave Čudnovatih zgoda Šegrta Hlapića.

Press konferenciju je otvorio ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoje Hribar riječima: Ovo je osmi i deveti cjelovečernji film koji se počinje snimati u 2012, ali nije zadnji. Osim Brešanove tradicijske komedije drugi su bili teški, festivalski, a filmovi koje sad najavljujemo otvaraju prostor kina za cijelu domaću publiku.

Uz producenticu Ankicu Jurić Tilić, Zagonetnog dječaka su predstavili redatelj Dražen Žarković, scenaristica Hana Jušić, Daniel Kušan, redatelj filma Koko i duhovi koji ima umjetnički nadzor nad cijelim serijalom o Koku, Antonio Parač koji igra Koka, Vanja Markovinović koja glumi Kokovu frendicu Marijanu i Karlo Maloča koji igra Kokovog prijatelja Tomu. Na press konferenciji je bio prisutan i Martin Milinković iz Continental filma, tvrtke zadužene za distribuciju Zagonetnog dječaka. Milinković je najavio kako će film u hrvatskim kinima zaigrati u proljeće 2013. Teaser filma može se pogledati ovdje.

'Zločin i kazna' uvijek će se čitati, baš kao i ‘Koko i duhovi’. Najveća djela imaju u sebi nešto što ih prenosi kroz desetljeća i stoljeća. Ako imate dobar predložak, samo treba biti dovoljno spretan da ono osnovno iz njega transponirate u scenarij. Naravno, uvijek postoji poštovanje prema djelu i strah da ćeš napraviti nesto krivo, izjavila je producentica Ankica Jurić Tilić.

Na pitanje hoće li i kako Zagonetni dječak konkurirati dječjim blockbusterima kao što je Harry Potter odgovorio je redatelj Dražen Žarković: Takvim filmovima mislimo konkurirati realizmom. Harry Potter i druga 3D čudesa vrsta su eskapizma kojoj mi ne možemo konkurirati. Imat ćemo dosta zahtjevnih akcijskih scena kakve dosad nisu viđene u hrvatskom filmu, a pogotovo u dječjem filmu. Knjigama i prijašnjim filmom jasno je postavljen Kokov univerzum, tu ne moram puno smišljati, samo paziti da ostanem na Kušanovoj razini. Ovaj film puno vise počiva na djeci, dok je prvi bio više oslonjen na odrasle likove.

Scenaristica Hana Jušić govorila je o radu na scenariju Zagonetnog dječaka: Rad na ovom scenariju ne može se uspoređivati s onim kad krećete od nule. Scenarij je imao 17 ruka, a za kratki film ga napišete u jednom dahu. Kod Kušana je najbolja stvar njegov odličan stil, kupuje vas u romanima, i bilo mi je najteže održati šarm tih likova kad uklonimo Kušanovo pisanje i postavimo ih u dijaloge.

Šegrta Hlapića su predstavili producentica Maydi Mervar Petranović, redatelj Silvije Petranović, glumac Milan Pleština koji će utjeloviti Crnog Čovjeka i snimatelj Mirko Pivčević. Novinarima se prvo obratila producentica Maydi Mervar Petranović koja je otkrila kako će se film snimati na nekoliko lokacija. Nulta klapa pala je prošloga tjedna u Baranji, a tu su još i Lekenik, Odransko Polje, zagrebački Gornji grad i Osijek. Hlapića će tumačiti dječak Mile iz Zagreba i djevojčica Ena iz Đakova (identitet djece producenti još ne žele otkriti), oboje odabrani na audicijama na koje se odazvao velik broj djece.

Uz Milana Pleštinu, u filmu se pojavljuju Goran Navojec (Majstor Mrkonja), Hristina Popović (Majstorica), Livio Badurnia (šef cirkusa) i Bojan Navojec.

Mi smo na Balkanu, konkuriramo onim čime ‘Harry Potter’ ne može, imamo hrvatski jezik, brend i hrvatsku književnicu. Prevedena na više jezika nego što ih mi ovdje znamo - kineski, esperanto, bengalski…, ta knjiga ima najveće zasluge za širenje hrvatske kulture. Trebamo se bavitI sami sobom, našim pejzažima i glumcima. Imamo i hrvatskog psa, tornjaka koji tumači Bundaša. Osim toga, publika je željna Šegrta Hlapića kao živog lika. ‘Oliver Twist’ je imao preko 40 filmskih inkarnacija, izjavio je redatelj Silvije Petranović.

Mi se ne možemo nositi s blockbusterima jer novaca nema. Malo je komplicirano što imamo predložak kojeg se moramo držati scenografski i kostimografski. Moramo se vratiti 100 godina unazad. Vizualno – film će biti blizu starim fotografijama koje nisu bile kolor, nego kolorirane, dodao je direktor fotografije Šegrta Hlapića Mirko Pivčević. Dovršetak snimanja planira se 15. studenoga 2012.


Vizuali, press materijali i kontakti producenata filmova mogu se pronaći na linkovima:
Zagonetni dječak
Šegrt Hlapić

Razvoj filmova može se pratiti i na njihovim Facebook stranicama:
Zagonetni dječak - Facebook
Šegrt Hlapić - Facebook

Naslovne fotografije: Zagonetni dječak; Šegrt Hlapić

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.