Preskoči na glavni sadržaj

U Zagrebu je počelo snimanje filma Goltzius and the Pelican Company redatelja Petera Greenawaya

U srijedu, 27. srpnja u Zagrebu je počelo snimanje filma Goltzius and the Pelican Company u režiji britanskog redatelja Petera Greenawaya. Nakon što se u prvom filmu iz ciklusa Dutch Masters pozabavio Rembrandtovom biografijom (Nightwatching, 2007.), ovaj put u središtu priče je epizoda iz života nizozemskog slikara, crtača i jednog od najcjenjenijih gravera iz prijelaza s 16. na 17. stoljeće, Hendrika Goltziusa.

Goltzius and the Pelican Company nastaje u produkciji nizozemske produkcijske kuće Kasander Film, zagrebačke MP filmske produkcije, francuske kuće CDP i britanske F&ME. Film je sufinanciran od strane HAVC-a (sredstva su mu dodijeljena na javnom pozivu u kategoriji koprodukcije s manjinskim hrvatskim udjelom) te sredstvima Netherlands Film Funda, Rotterdam Film Funda, Centre National du Cinema (CNC), distributera Bankside iz Velike Britanije i fonda Eurimages.

Radnja filma se zbiva u zimu 1590. godine, u vrijeme kad Goltzius u dvorcu na Rajni pregovara s bogatim alzaškim plemićem Margraveom kako bi mu ovaj osigurao sredstva za izradu tiskarske preše. Goltzius, naime, želi otisnuti erotizirane verzije ilustriranih starozavjetnih priča o Adamu i Evi, Lotu i njegovim kćerima, Davidu i Batshebi, Potifarovoj ženi, Samsonu i Dalili te novozavjetne priče o Ivanu Krstitelju i Salome. Plemićev dvor, opčinjen zavodljivim Goltziusovim pričama, natopljenim motivima incesta, preljuba, i silovanja, polako tone u zamku pobuđene požude, a time i u sukob s religijskim krugovima.

Goltziusa u filmu tumači nizozemski glumac i pjesnik (trenutni nositelj titule Dutch Poet Laureate 2009. - 2012.) Ramsey Nasr, a u ostalim su ulogama američki glumac F. Murray Abraham (Amadeus, Svi predsjednikovi ljudi, Lice s ožiljkom), francuska glumica Kate Moran, talijanski glumac Pipo Delbono, te hrvatski glumci i glumice, Nada Abrus, Katja Zubčić, Goran Grgić, Enes Vejzović, Duško Valentić, Milan Pleština, Tvrtko Jurić, Vedran Živolić, Samir Vujčić i Goran Bogdan. U kreativnom dijelu filma sudjeluje 60 hrvatskih filmskih djelatnika.

Peter Greenaway je autor jednog od najuzbudljivijih filmskih opusa današnjice. Filmofili ga najviše pamte po izvanrednom art-klasiku Kuhar, lopov, njegova žena i njezin ljubavnik iz 1989. godine, a dotad je kultni status zapaženo gradio filmovima Crtačev ugovor (1982.), Trbuh arhitekta (1987.) i Davljenje po brojevima (1988.). Smatrajući da je početkom osamdesetih šira upotreba daljinskog upravljača definitivno usmrtila kino doživljaj, Greenaway se posljednjih godina posvetio stvaranju multimedijalnih projekata (kao što je ciklus The Tulse Luper Suitcases), odnosno kombiniranju književno - historiografske, izložbene i filmske umjetnosti te interaktivnih internetskih platformi. Njegovu digitalnu istragu slike Svadba u Kani manirističkog majstora Paola Veronesea koja je prikazana u sklopu Venecijanskog bijenala 2009. kritičar The New York Timesa nazvao je jednim od ‘najboljih predavanja iz povijesti umjetnosti svih vremena’.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.