Preskoči na glavni sadržaj

U zagrebačkom hotelu Laguna počelo snimanje dugometražnog igranog filma Drugi Ivone Juke

Nataša Dorčić, Lana Barić, Sebastian Cavazza, Nataša Janjić, Vojo Brajović, Slavica Knežević, Asja Jovanović i druge domaće te regionalne filmske zvijezde okupile su se ovih dana u zagrebačkom hotelu Laguna na glumačkim probama i pripremama za snimanje debitantskog dugometražnog igranog filma Drugi, scenaristice i redateljice Ivone Juke, u produkciji zagrebačke tvrtke 4 film d.o.o.

U filmu Drugi nekoliko životnih priča različitih parova isprepliće se u pripremi proslave obljetnice sapunice u čijoj produkciji rade. Pomalo u stilu slice of life dramaturgije, pomalo pak u matrici sapunice, obrati kroz koje prolaze junaci scenarija pokazat će nam kako iza idealiziranih krajolika sapunica vrebaju ironija i gorčina svakodnevice. U filmu glume Damir Markovina, Ana Begić Tahiri, Filip Križan, Doris Šarić Kukuljica, Hrvoje Barišić, Kruno Šarić, Linda Begonja, Goran Hajduković, Nikša Kušelj, Maja Petrin, Nikša Marinović, Barbara Prpić te Otokar Levaj.

Projekt je prepoznat od strane međunarodnih institucija i fondova te su ga do sada podržali Hrvatski audiovizualni centar, Filmski sklad Republike Slovenije i Ministarstvo kulture Republike Srbije. Scenarij je već nagrađivan u Hrvatskoj i u inozemstvu. U Hrvatskoj je osvojio Nagradu Grada Splita za najbolji scenarij i nagradu Branko Bauer Društva hrvatskih filmskih redatelja. Osvojio je i sudjelovanje u NIPKOW PROGRAMU – njemačkom programu koji odabranim filmskim autorima iz Europe omogućava da rade na novoj verziji scenarija s najvećim svjetskim stručnjacima. Tijekom 2010. godine, scenarij za film Drugi odabran je kao jedan od deset najboljih filmskih projekata u cijelom svijetu za prestižni masterclass eQuinoxe – program sufinanciran sredstvima Europske komisije. 

Ivona Juka je afirmirana hrvatska filmska umjetnica čiji su kratki i dokumentarni filmovi prikazani i nagrađeni na brojnim festivalima širom svijeta (dugometražni dokumentarni film Što sa sobom preko dana je osvojio vrijedne nagrade – za Najbolji dokumentarni film na međunarodnom festivalu srednjoeuropskog i istočnoeuropskog filma goEast u Wiesbadenu (Njemačka), Zlatno srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film, tri nagrade na 15. Danima hrvatskog filma – Grand Prix kao najbolji hrvatski film te godine, nagradu Oktavijan za najbolji dokumentarni film koji dodjeljuje Društvo hrvatskih filmskih kritičara, nagradu žirija za najbolju montažu te nagradu za najbolji međunarodni dugometražni film na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma DokMa u Mariboru. Osim toga, film je sudjelovao na brojnim festivalima u Montrealu, Ljubljani, Sofiji, Motovunu, Kalkuti, Sao Paolu i Beogradu te je prikazan i u hrvatskim multipleksima.

Recentni filmski projekt na kojem je Juka sudjelovala – međunarodni omnibus Neke druge priče primio je poziv na preko 30 međunarodnih filmskih festivala, među kojima su i 3 festivala 'A' kategorije, te je imao redovnu kino distribuciju u 8 europskih zemalja i bio prikazan na osam televizija.

Direktor fotografije filma Drugi je Mario Oljača, kostimografkinja je Ivana Zozoli, za šminku je zadužena Snježana Gorup, a montažer je Vladimir Gojun. Završetak snimanja planira se krajem veljače 2012.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.