Preskoči na glavni sadržaj

U Zadru odžana panel rasprava koja tematizira filmski turizam 

U petak 10. travnja u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru Filmski ured Zadar organizirao je panel raspravu na temu „Uloga filma u turističkoj promociji regije". Na panel raspravi sudjelovali su Hrvoje Hribar, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra, Mihaela Kadija, direktorica Turističke zajednice Zadarske županije, Jurica Šimunković, direktor tvrtke NOVALIS d.o.o. i  Maro Kocković, producent iz Dubrovnika. 

Panel rasprava fokusirala se na trenutne izazove s kojima se susreću producenti i filmski radnici u Hrvatskoj, načinima na koje se situacija može poboljšati te prijedlozima mogućih rješenja. U uvodnom izlaganju mr. sc. Vinko Bakija predavač na Sveučilištu u Zadru s dvadesetogodišnjim iskustvom u turizmu istaknuo je snažnu povezanost filma kao medija u promociji turizma kao i snažan utjecaj na posjetitelje pri donošenju odluke o ponovnoj posjeti određene turističke destinacije na temelju gotovo podsvjesnog impulsa kojeg film pruža publici  te šalje informaciju o filmskoj lokaciji.

Hrvoje Hribar, ravnatelj audiovizualnog centra pohvalio je Zadarsku županiju za sve što je učinila vezano za filmsku industriju, te je istaknuo veliki uzlet filmske industrije od uvođenja poticaja od strane HAVC-a. Najavio je i 10 novih projekata koji će se realizirati ove godine u Hrvatskoj. Filmaši su najzaposlenija struka u Hrvatskoj, rekao je Hrvoje Hribar, istovremeno ističući veliki hendikep koji se dogodio s neuspjelom privatizacijom i propadanjem Jadran filma.

Direktorica Turističke zajednice Zadarske županije Mihaela Kadija zaključila je u svom izlaganju kako ne treba čekati da se nešto snima već treba biti proaktivan. Jurica Šimunković iz tvrtke Novalis koja se bavi produkcijom i iznajmljivanjem opreme za snimanje konstatirao je kako Hrvatsku muči nedostatak tehničkih i ljudskih kapaciteta pa se događa da je na filmskom setu angažirano samo 5 ili 10 posto radnika iz Hrvatske dok se sve drugo „uvozi“. Jurica Šimunković također je iskazao namjeru da u Zadru otvori studio koji bi bio na raspolaganju za iznajmljivanje opreme pa i snimanje. Također je naglasio važnost prepoznavanja filmske industrije od strane Sveučilišta u Zadru koje je pozvao da pokrene adekvatan studij.

Marijan Maro Kocković mladi producent s iskustvom snimanja u Zadarskoj županiji kao njen glavni adut istaknuo je raznolikost, a tome je mogao posvjedočiti iz prve ruke jer je upravo on snimao filmske lokacije Zadarske županije za potrebe novoosnovanog Filmskog ureda u Zadru.

Moderator panel rasprave je bila  Ivana Zrilić, iz Filmskog ureda Zadar koji je zanimljivom i konstruktivnom raspravom otvorio dan posvećen filmu. Nastavak je uslijedio u večernjim satima u drevnoj Crkvi sv. Donata u kojoj je otvorena Izložba „Filmski dan“ u sklopu Dana Zadarske županije. Izložbu je otvorio župan Stipe Zrilić koji je u svom kratkom govoru naglasio važnost uloge filma u turističkoj promociji Zadarske županije kao i značajne prihode koji se ostvaruju u sferi kreativne industrije. Vedrana Kevrić, ravnateljica Ustanove INOVAcija u sklopu koje djeluje Filmski ured Zadar naglasila je kako će u idućih mjesec dana posjetitelji crkve sv. Donat,  najpoznatije zadarske znamenitosti koja datira iz 9. stoljeća moći razgledati 20 fotografija filmskih lokacija Zadarske županije koje je snimio Marijan Maro Kocković, a likovni postav oblikovali su Iva Letilović i Igor Pedišić

Podsjetimo, Zadar Film Commission (Filmski Ured) djeluje u sklopu ustanove INOVAcija s glavnim ciljem privlačenja što većeg broja audiovizualnih produkcija na prostore Zadarske županije, pridonoseći time i razvoju selektivnih oblika turizma. To je prvi regionalni Film Commission u Hrvatskoj. U svijetu postoji preko 1.000 Film Commission-a u preko 100 zemalja. Zadar Film Commission ima podršku HAVC-a. Filmski Ured Zadar  izvrsna je nadopuna poslovnog procesa jer omogućava tehničku podršku vezanu uz ishođenje dozvola za snimanje na lokalnom području, logističku podršku, organizaciju adekvatnog smještaja i servisnih usluga za snimateljsku ekipu, bazu lokacija Zadarske županije i sl. Vizija  Zadar  Film  Commission-a je Zadarsku  županiju učiniti prepoznatom kao atraktivnu destinaciju za snimanje kroz aktivnosti Ureda. Cilj je doprinijeti razvoju audiovizualne industrije na prostorima Zadarske županije, a time i Hrvatske. 

Naslovna fotografija: sudionici panel diskusije 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.