Preskoči na glavni sadržaj

U Vinkovcima uskoro počinje 6. Filmski festival glumca

Ovogodišnje, šesto izdanje Filmskog festivala glumca održat će se od 12. do 19. listopada. U službenom programu bit će prikazano sedam hrvatskih dugometražnih igranih filmova.

Otvorenje 6. Filmskog festivala glumca na rasporedu je u srijedu, 12. listopada u 20 sati u dvorani GK Joza Ivakić u Vinkovcima. Na otvorenju će sudjelovati i predsjednica Hrvatskog društva filmskih djelatnika Ksenija Marinković te članice ocjenjivačkog suda Iva Mihalić i Doris Šarić Kukuljica. 

Festival otvara projekcija filma Baci se na pod redateljice i scenaristice Nine Violić, koji nastaje u produkciji Spiritus movensa (Vanja Sremac, Zdenka Gold). Projekciji će nazočiti i Nina Violić s kojom će prije filma razgovarati Goran Čelig

Narednih festivalskih dana slijede projekcije filmova Zbornica Sonje Tarokić (Ankica Jurić Tilić, Kinorama), Nosila je rubac črleni Gorana Dukića (Nina Petrović, Švenk), Glava velike ribe Arsena Oremovića (Maja Vukić, Katarina Prpić, Izazov 365), Punim plućima Radislava Jovanova Gonza (Sabina Krešić, Fade In), Ljeto kada sam naučila letjeti Radivoja Andrića (koproducentica Ankica Jurić Tilić, Kinorama) i Divljaci Darija Lonjaka (Jozo Patljak, Alka film). 

HDFD odredio je stručni ocjenjivački sud u sastavu: Alma Prica, Iva Mihalić i Doris Šarić Kukuljica. Glumice će odlučiti o četiri nagrade: Zlatni Orion - najbolja glavna ženska uloga, Zlatni Orion - najbolja glavna muška uloga, Srebrni Orion - najbolja sporedna ženska uloga i Srebrni Orion - najbolja sporedna muška uloga.

Filmski festival glumca organiziraju UO Asser Savus i Hrvatsko društvo filmskih djelatnika. Pokrovitelj je Grad Vinkovci.

Statua Orion rad je kipara Vladimira Voćanca, a prema ideji likovnog umjetnika i dizajnera Davora Schunka, autora svih vizuala FFG-a. Na FFG -u dodjeljuje se i jedna neslužbena nagrada, a to je nagrada za najbolji hrvatski igrani film - "Priznanje mladih grada Vinkovaca" o kojoj odlučuje ocjenjivački sud koji čine vinkovački gimnazijalci (Žiri mladih), polaznici nastave Medijske kulture pod vodstvom prof. Marije Tikvić.

ANIMAoptik je popratni program posvećen animiranom filmu, a kurirao ga je likovni umjetnik Davor Šunk koji je osmislio i vizualni identitet FFG-a. Ovaj program sastoji se od "Radionice stop animacije" koja će se održati u OŠ I. Mažuranića, a polaznici su učenici navedene škole. Njihovi radovi bit će izloženi u predvorju kazališta u srijedu, 19.10. u 19 sati. Program organizira Kulturni centar Vinkovci.

U sklopu ANIMAoptika, u ponedjeljak, 17. listopada u 19 sati predstavit će se i legendarni umjetnik - Krešimir Zimonić. Uz razgovor s umjetnikom koji će voditi Davor Šunk, posjetitelji će pogledati i neke njegove animirane filmove, dok će u predvorju kazališta biti izloženi njegovi stripovi.

U sklopu programa "DAN D - dok. filmovi o Domovinskom ratu" predstavlja se film "Pakrac 1991: Početak, obrat i pobjeda", u nedjelju, 16. listopada u 20 sati. 

Također, u utorak, 18. listopada, u prostoru Matice hrvatske održat će se promocija monografije "Ivo Gregurević", a predstavit će ju Vedran Mlikota i Miroslava Vučić.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.