Preskoči na glavni sadržaj

U Vinkovcima počinje 13. izdanje DORF-a 

Udruga ljubitelja filma RARE iz Vinkovaca i treću godinu zaredom pripremila je bogat filmski program u Lapidariju Gradskog muzeja u Vinkovcima. Povezivanjem programa 7. Antičkih filmskih večeri i 13. Festivala dokumentarnog rock filma (DORF) slavonski ljubitelji filmova od 19. do 24. kolovoza, u sklopu programa 'Filmski tjedan u Vinkovcima', moći će pogledati recentne dokumentarne naslove uz popratni program. Uvod u festival zakazan je za 17. kolovoza. 

Regionalna selekcija ovogodišnjeg izdanja Festivala dokumentarnog rock filma (DORF) predstavit će ukupno šest novih glazbenih filmova, iz Hrvatske, Srbije i Slovenije. Među njima je i najnoviji film scenarista i redatelja Mladena Matičevića Nebeska tema (Starhill) o Vladi Divljanu - glazbeni dokumentarac s elementima igranog filma. U njemu sudjeluju najznačajniji autori s prostora bivše Jugoslavije (Darko Rundek, Bajaga, Svetozar Cvetković, Mladen Juričić Max, Srđan Gojković Gile, Dušan Kojić Koja, Srđan Šaper, Goranka Matić…), koji su posebno za tu priliku snimili nove verzije Vladinih pjesama. U regionalnoj selekciji prikazuje se i prvi redateljski uradak montažera Vladimira Gojuna Times of great depression (Nukleus film) kojim predstavlja glazbenika Adama Semijalca, poznatijeg kao Bebe na vole. 

Igor Čoko predstavit će se u Vinkovcima ekskluzivnom premijerom kratkometražnog filma radnog naslova Rock’n’roll u Okružnom zatvoru o nastupu sastava Repetitor u beogradskom Okružnom zatvoru. Autor će u Galeriji Slavka Kopača predstaviti i fotografije nastale u istom zatvoru, a izložba će biti otvorena tijekom trajanja festivala. 

U regionalnoj selekciji našao se i film Tine Šimurine Putnici (Manevar) o Margareti Vidmar i Draženu Pavaliću koji su '80-ih su godina bili dio zagrebačke punk scene, a danas surađuju na umjetničkom projektu 'Putnici'. 

Hrvatsku premijeru na DORF-u imat će slovenski kratkometražni film Band vs. Brand redateljica Hanne Szentpeteri i Simone Jerala o menadžericama alternativnih sastava. Projekt je proglašen najboljim na natječaju Kino Šiška Centra za urbanu kulturu. 

U Vinkovcima će se također prikazati i film Električni orgazam za ljude budućnosti Marije Vukić u kojem autorica otkriva zanimljive i manje poznate detalje koji su činili 39 godina dugu i uspješnu karijeru grupe Električni orgazam. 

O najboljem DORF filmu u regionalnoj konkurenciji odlučit će Miroslav Sikavica (redatelj i autor prošlogodišnjeg pobjedničkog DORF filma, predsjednik žirija), Matej Meštrović (glazbenik) i Marina Paulenka (fotografkinja, umjetnička direktorica festivala Organ Vida).

U programu 'Tajna povijest rocka' bit će prikazani filmovi iz SAD-a, Kanade, Velike Britanije. Kazahstana, Slovenije i Hrvatske: Boom! A Film about the Sonics američkog autora Jordana Albertsena, koji se prikazuje 21. kolovoza na otvorenju festivala; Carmine Street Guitars kanadskog redatelja Rona Manna objavljen u distribuciji Restarta; Krugovi u kvadratima (Circles in Squares) britanskog autora Adama BellaAlmaty ragtime. BOOMERANG autora Arsena Bayanova iz Kazahstana koji će prisustvovati projekciji, Moj svijet je naopačke slovenske redateljice Petre Seliškar te domaći naslov Bure Bareta, film o Goranu Baretu, autorskog trojca Roberta Bubala, Marija Vukadina i Renata Tonkovića, koji će na festivalu imati hrvatsku premijeru. 

U popratnom programu OFF DORF publika će imati priliku vidjeti promociju knjige, nastup DJ-eva a iz Austrije te pantomimičara i izložbu fotografija. Više detalja o programu DORF-a i Filmskog tjedna u Vinkovcima pronađite na službenoj stranici

13. Festival dokumentarnog rock filma organizira Udruga ljubitelja filma RARE uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Grada Vinkovci i Vukovarsko-srijemske županije. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.