Preskoči na glavni sadržaj

U utorak počinje Svjetski festival animiranog filma - Animafest Zagreb

U utorak, 4. lipnja počinje dugometražno izdanje Svjetskog festivala animiranog filma - Animafest Zagreb, koje će se održavati do 9. lipnja na nekoliko lokacija u Zagrebu te od 14. do 16. lipnja u Rijeci. Festival donosi devet filmova u natjecateljskom programu te brojne popratne filmske programe i radionice.

U Velikom natjecanju za Grand prix festivala natječe se devet dugometražnih animiranih filmova, a festival će otvoriti nagrađivani film Ernest i Celestina (Ernest et Célestine, 2012) za koji je scenarij napisao francuski književnik Daniel Pennac.O najboljem filmu odlučivat će tročlani žiri u sastavu: Darko Bakliža, Chris Robinson i Gunnar Strøm. Ove godine za Veliko natjecanje sveukupno je prijavljeno 65 filmova, a među njima smo izabrali najbolje predstavnike te širok spektar autorskog pristupa i tema. Tražili smo intrigantne i zanimljive filmove koji će nas učiniti pametnijim i boljim ljudima. Više od 90% programa čine fimovi crtani rukom, s puno ljubavi, a tematski su se iskristalizirale dvije grupe: filmovi fazirani na stripovima i slikovnicama te dokumentarni filmovi, izjavio je umjetnički direktor festivala Daniel Šuljić. Od ostalih filmova iz natjecateljskog programa izdvajaju se Autobiografija lažljivca - neistinita priča o montipajtonovcu Grahamu Chapmanu (A Liar's Autobiography - the Untrue Story of Monty Python's Graham Chapman, 2012) te biografski film o kultnom japanskom strip-umjetniku Yoshihiru Tatsumiju - Tatsumi (2011).

Stalni program Svjetska panorama ove godine broji pet dugometražnih naslova, dok je programska cjelina Majstori animacije ove godine posvećena stogodišnjici norveškog animiranog filma te donosi do sad najveću retrospektivu norveške animacije u nas. Povijesni trenutak ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju Animafest obilježava opsežnim programom Was ist Europa?, a pripremljen je i bogat program za djecu i mlade, koji se, osim od filmskog programa, sastoji i od edukativnih sadržaja i radionica. Zainteresirani roditelji svoju djecu mogu prijaviti na radionice izrade optičkih igračaka i stop-animacije na email djeca@animafest.hr.

U sklopu programa Animafest Pro, namijenjenog profesionalcima iz područja filma i animacije, održat će se Regionalni forum za razvoj projekata (pitching forum), niz predavanja, razgovori s autorima te produkcijske analize. Ove se godine prvi put organizira i radionica videoigara. Popratni program Animafesta obuhvaća programe realizirane u suradnji sa zagrebačkim Muzejom suvremene umjetnosti – Animation goes MSU, u sklopu čega će na medijskoj fasadi muzeja biti predstavljeno i nekoliko radova hrvatskih radova te izložbu Ivana Marušića Klifa Volim crtiće. Još će dvije izložbe obogatiti popratni program Animafesta – izložba crno-bijelih stripova Alois Nebel: Moj život i interaktivna izložba nezavisnih videoigara Level up!

Dugometražno izdanje Svjetskog festivala animiranog filma - Animafest Zagreb održat će se od 4. do 9. lipnja u zagrebačkim kinima Europa i Cineplexx Centar Kaptol te od 14. do 16. lipnja u Art-kinu Croatia u Rijeci. Više o naslovima potražite na službenoj stranici festivala.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.