Preskoči na glavni sadržaj

U utorak počinje osmo izdanje 25 FPS-a

U utorak 25. rujna počinje osmo izdanje 25 FPS-a, Internacionalnog festivala eksperimentalnog filma i videa. Festival će se održati od 25. do 30. rujna u prostorima Studentskog centra u Zagrebu, a kroz šest festivalskih dana i osam natjecateljskih programa pružit će uvid u tematske i estetske trendove suvremene filmske avangarde.

Za natjecateljski program 25 FPS-a selektorice Sanja Grbin i Marina Kožul odabrale su 32 rada međunarodnih autor(ic)a, od kojih su neki već poznati domaćoj publici (npr. Matthias Müller i Christoph Girardet, Johann Lurf, Nicolas Provost i nizozemski audiovizualni trio Telcosystems na ranijim su izdanjima osvojili i nagrade), a s nekima od njih domaća će se publika tek upoznati. U natjecateljskom programu nalaze se i dva rada hrvatskih autora: Od do Mirande Herceg i We saw nothing but the uniform blue of the sky Damira Očka.

Radovi hrvatskih autora prisutni su i u popratnom programu festivala. Focus on Croatia tradicionalno predstavlja neke od najzanimljivijih naslova s hrvatske eksperimentalne scene. Selekcija i ove godine uključuje velik broj hibridnih radova, čiji autori stvaraju animirane ili dokumentarne filmove, ali su im pristup formi i naraciji eksperimentalni. U programu će biti prikazani radovi Josipa Žuvana (Dream Myself Away), Gorana Škofića (Fronta), Lucije Bušić (Noćna) i Tanje Deman (Abode of Vacancy), kao i već prikazivani (i nagrađivani) radovi Marka Meštrovića (Zašto slonovi?), Darka Masneca (Ja već znam što čujem) i Petre Zlonoge (Daniil Ivanoviču, slonodan si).

U popratnom programu ističu se i Mediteranske fosforescencije – 60 godina Kino kluba Split. Predsjednica Kino kluba Split Sunčica Fradelić za ovu je priliku iz arhiva odabrala nekoliko filmova, koji uključuju i rijetko viđene radove renomiranih autora kao što su Ante Verzotti, Zdravko Mustać, Vjekoslav Nakić i Lordan Zafranović. Bit će prikazan i Žemsko Dunje Ivanišević iz 1968. godine, jedan od prvih feminističkih uradaka hrvatske kinematografije.

Filmovi iz Kino kluba Split bit će dio i glazbeno filmskog performansa u programu Expanded Cinema. Program naziva Splitske rekonstrukcije East Rodeo sastojat će se od projekcije sedam naslova snimljenih u produkciji Kino kluba Split u periodu od 1960-ih do 1980-ih, a u glazbenom smislu pratit će ih improvizacije cijenjenog domaćeg avant-rock benda East Rodeo.

Od ostatka programa valja istaknuti i nastupe Sandre Gibson i Luisa Recodera, umjetnike koji spadaju među danas najtraženija imena forme proširenog filma, koji će zajedno s čikaškom umjetnicom zvuka Oliviom Block izvesti čak dva performansa s nekoliko filmskih projektora. Spomenimo i to da festival završava projekcijom Svete planine (Holy Mountain, 1973), kultnim klasikom čileansko-francuskog redatelja Alejandra Jodorowskog, koji će ovom prilikom biti prvi puta prikazan u hrvatskim kinima.

Ulaz na sve projekcije je slobodan, a više informacija potražite na službenim stranicama festivala.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.