Preskoči na glavni sadržaj

U utorak počinje 21. ANIMAFEST ZAGREB

Dvadeset i prvo, dugometražno izdanje Svjetskog festivala animiranog filma ANIMAFEST ZAGREB održat će se u kinima Europa i Tuškanac od 31. svibnja do 5. lipnja. U sedam programa bit će prikazano ukupno 69 filmova, od čega 22 dugometražna i 47 kratkometražnih.

U Velikom natjecanju prikazat će se devet dugometražnih animiranih filmova koji čine presjek najvrednijih i najvažnijih radova nastalih u posljednje tri godine diljem svijeta. Među njima su najnoviji film zagrebačkog miljenika - nekorektnog i zabavnog Phila Mulloya - Doviđenja, gospodine Christie, prvi srpski dugometražni animirani film, nagrađivani Technotise: Edit i ja Alekse Gajića, najnovija uspješnica studija Folimage - triler Život jednog mačka, zatim Chico i Rita - strastvena ljubavna priča koju su u ritmu latinoameričkih balada, bolera i rumbe, ispričali Oskarovac Fernando Trueba i najpoznatiji španjolski dizajner Javier Mariscal, prvi kineski nezavisni animirani film Piercing I redatelja Liu Jiana i najskuplji švedski animirani film svih vremena, Metropia Tarika Saleha.

U Svjetskoj panorami bit će prikazan novi film češkog čarobnjaka animacije Jana Švankmajera Preživjeti život (teorija i praksa), zatim fantazmagorični primjerak eksperimentalne kolumbijske animacije Zagonetni predznaci Leona Prozaka autora Carlosa Sante, prvi češki dugometražni animirani film s budžetom od 1,2 milijuna eura - Fimfárum - Treća sreća grupe autora. Duga Joška Marušića koji priča o ratu među različitim generacijama jedini je domaći dugometražni film u programu Animafesta.

Program Kino za uši donosi tri filma starijeg datuma i iznimne važnosti za animirani film i pop kulturu. To su Žuta podmornica (1968.) film o Beatlesima redatelja Georgea Dunninga, Pink Floyd - Zid (1982.) Alana Parkera te kultni znanstveno-fantastični Heavy Metal (1981) Geralda Pottertona. Tri velika animirana hita: Iluzionist Sylvaina Chometa, Koralina i tajna ogledala Henrya Selicka i Simpsoni Davida Silvermana prikazati će se u sklopu posebnih festivalskih projekcija.

Popratni dječji program kratkometražnih filmova bez titlova Animafest za najmlađe rađen je u suradnji s ljubljanskim festivalom animiranih filmova Animatekom, a održava se pod pokroviteljstvom Raiffeisenove Bubašpare. Animafest će prikazati i serijal kratkih filmova Animirani umovi (2003) u kojima je redatelj Andy Glynne pokušao dočarati doživljaje ljudi s različitim psihičkim poteškoćama, a namijenjeni su tinejdžerskoj publici. Projekcije filmova iz Dječjeg programa i Animiranih umova su besplatne. 

Cartoon d'or je prestižna i jedina isključivo europska nagrada za kratki animirani film. Na Animafestu će u istoimenom programu biti prikazana krema kratkometražne animirane produkcije, pet filmova među kojima je Krokodil Kaspara Jancisa, dobitnik nagrade Cartoon d’Or za 2010. godinu, dobitnik Oscara za najbolji kratki animirani film 2010, Logorama, te Bijesni čovjek redateljice Anite Killi, ovjenčan nagradama na festivalima u Annecyu, Ottawi, Aspenu, Melbourneu, San Sebastianu, Chicagu i Clermont-Ferrandu.

Majstori animacije, retrospektivni program 21. ANIMAFESTA, posvećen je radovima velikog svjetskog animatora, člana ovogodišnjeg žirija i dobitnika festivalske Nagrade za životno djelo 2002. godine – Paula Driessena. Osim Driessena, o ovogodišnjem dobitniku Grand Prixa odlučivati će i David Silverman, redatelj Simpsona, te Dunja Janković, ilustratorica i strip-crtačica

Treći Regionalni forum za razvoj dugometražnih projekata održat će se od 2. do 4. lipnja 2011. u okviru festivala i programa ANIMAFEST PRO. Za predstavljanje na 3. regionalnom forumu odabrano je 6 projekata iz 5 različitih zemalja. Iz Hrvatske će biti predstavljena 2 projekta: Cvrčak i mrvica Darka Bakliže i Mechanical Figures – Inspired by Tesla Helene Bulaje.

Novi umjetnički ravnatelj festival je Daniel Šuljić, organizator festivala producentska kuća HULAHOP, a rad na tradicionalnoj festivalskoj špici povjeren je mladom domaćem autoru Daliboru Bariću, animatoru i ilustratoru.

Naslovne fotografije: prizor iz filma Metropia i Chico i Rita

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.