Preskoči na glavni sadržaj

U subotu počinje Nacionalni program 58. festivala igranog filma u Puli

U subotu, 16. srpnja, svečanim otvaranjem i projekcijom povijesne drame Branka Ivande Lea i Darija u pulskoj Areni započinje Nacionalni program 58. festivala igranog filma u Puli. Festival traje do 23. srpnja, a u sklopu Nacionalnog programa bit će prikazano ukupno 19 dugometražnih igranih filmova, od čega 10 filmova u Glavnoj sekciji i 9 filmova u Sekciji manjinskih koprodukcija.

U glavnoj je sekciji Nacionalnog programa pet filmova nastalih temeljem scenarija odobrenih na javnim pozivima HAVC-a (Koko i duhovi Danijela Kušana, Duh babe Ilonke Tomislava Žaje, Korak po korak Biljne Čakić-Veselič, Lea i Darija Branka Ivande i Kotlovina Tomislava Radića), a pet ih je snimljeno u nezavisnim produkcijama, te su odlukom HAVC-a dobili naknadnu financijsku potporu (Fleke Alda Tardozzija, Josef Stanislava Tomića, 7 seX 7 Irene Škorić, Ćaća Dalibora Matanića i Mrak Dana Okija)
Umjesto na 35mm kopijama, kao dosad, filmovi iz Nacionalnog programa bit će projicirani digitalno, a kako ističu organizatori, time će se u Puli moći prikazati i filmovi producenata koji nisu imali sredstva za izradu 35mm kopije ili je nisu stigli izraditi.

U programu manjinskih koprodukcija koje je sufinancirao HAVC, ove godine sudjeluju bosansko-hercegovački Belvedere Ahmeda Imamovića, srpski Neprijatelj Dejana Zečevića i Bijeli lavovi  Lazara Ristovskog, slovenski Laku noć, gospođice Metoda Peveca, danski Soba 304 Birgitte Staermose i crnogorski Lokalni vampir Branka Baletića. Od ostalih manjinskih koprodukcija na programu je slovenski Piran-Pirano Gorana Vojnovića, srpski Kako su me ukrali Nijemci Miše Radovanovića te njemački Max Schmelling Uwea Bolla.

Ocjenjivačkim sudom Nacionalnog programa predsjedavat će filmski kritičar i redatelj Živorad Tomić, a članovi će biti scenograf i redatelj Vladimir Tadej, redatelj i scenarist Goran Dević, glumica Nataša Janjić i snimatelj Stanko Herceg.

Opširnije o Nacionalnom programu možete pronaći na službenim festivalskim stranicama ovdje.

Naslovne fotografije: Lea i Darija; Koko i duhovi; Duh babe Ilonke; Korak po korak; Kotlovina

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.