Preskoči na glavni sadržaj

U subotu počinje 6. izdanje Festivala mediteranskog filma Split

6. izdanje Festivala mediteranskog filma Split održat će se od 8. do 15. lipnja, a u svome programu splitskoj će publici prikazati niz renomiranih međunarodnih i domaćih naslova. Festival će i ove godine u sklopu projekta "Kino Mediteran" nastaviti s prikazivanjem filmskog programa diljem Dalmacije.

Festival će u subotu, 6. lipnja otvoriti višestruko nagrađivani film španjolskog redatelja Pabla Bergera Snjeguljica (Blancanieves, 2012), a uz niz nagrađivanih filmova mediteranskih zemalja svoje će splitske premijere imati i nekoliko naslova domaćih redatelja, kao što su Gangster te voli Nebojše Slijepčevića i Zimsko čudo Željke Sukove. Festival će zatvoriti dva omnibusa: Zagrebačke priče vol. 2 i Košnice.

FMFS također prikazuje i kratkometražne filmove, a umjetnički direktor Alen Munitić izrazio je zadovoljstvo zbog činjenice da više od pola filmova iz ovogodišnjeg natjecateljskog programa Ješke, posvećenog hrvatskom kratkometražnom filmu, snimljeno u Dalmaciji ili su im autori Splićani.

U sklopu projekta Kino Mediteran Festival mediteranskog film Split i ove će godine dio filmova iz svog programa poslati na ljetnu turneju po Dalmaciji. Prošle godine ovaj mali pilot-projekt FMFS-a napravio je pravu revoluciju po Dalmaciji. Obišli smo 12 gradova, otvorili vrata mnogih kina koja su već godinama napuštena te u njih privukli preko 6000 posjetitelja. Osjetili smo da zaista radimo nešto izuzetno s obzirom na pozitivne reakcije i zahvale ljudi koji su bili sretni što ne samo da opet imaju kino u svom gradu, pa makar na tri dana, već i na tome što im nismo donijeli američke filmove. Mnoga djeca iz tih gradova po prvi su se put upravo na Kino Mediteranu susrela s kinom, a zanimljivo je da su gotovo polovica naših posjetitelja strani turisti. Uz sve prošlogodišnje gradove, priključili su nam se Šibenik, Trogir i otok Lastovo, a svima se od srca zahvaljujemo na podršci ovom malom, ali zapravo velikom i važnom projektu, zaključio je Alen Munitić.

Više informacija o festivalu potražite na njegovoj službenoj stranici.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.