Preskoči na glavni sadržaj

U subotu počinje 16. Motovun Film Festival

Od 27. do 31. srpnja održavat će se 16. izdanje Motovun Film Festivala, koje će tijekom pet festivalskih dana prikazati niz nagrađivanih naslova u natjecateljskom te u popratnim programima.

Ovogodišnji program tradicionalno nudi izbor iz nezavisne filmske produkcije po izboru Jurice Pavičića i Milene Zajović, od kontroverznih dokumentaraca kao što su Pussy Riot i Fuck for Forest, a bit će prikazana i kontroverzna Rajska trilogija austrijskog redatelja Ulricha Seidla, koji će ujedno biti i gost ovogodišnjeg festivala. Selektori su istaknuli kako im je posebno drago što u ovom depresivnom vremenu u programu imamo više komedija nego ikad do sada, a kao najatraktivnije izdvajamo uvrnute crno-bijele američke filmove Frances Ha i Computer Chess, zatim punkerske Dobre vibracije te žensku SF komediju Camille premotava. U programu festivala bit će prikazani Skidanje Koste Đorđevića, Obrana i zaštita redatelja Bobe Jelčića i Kauboji Tomislava Mršića.

Glavni prateći program Motovun mala mahala posvećen je romskoj nacionalnoj manjini. Osim filmskog, Motovun mala mahala donosi i glazbeni program Roma Disko koji uključuje svakodnevne koncerte četrdesetak najboljih europskih romskih glazbenika, kao i nastup Džamba Aguševa iz Makedonije, po mnogima i najboljeg svjetskog trubača.

Nagrada 50 godina ove će godine biti dodijeljena Mirku Kovaču za njegov konstantan i vrijedan doprinos hrvatskoj kinematografiji. Kovač je poznati književnik i jedan od ključnih scenarista jugoslavenske kinematografije koji je napisao scenarije za filmove kao što su Mali vojnici Bahrudina Čengića te Lisice Krste Papića.

Spomenimo i to da su u konkurenciji za nagradu za najbolji regionalni film godine – Nagrada Bauer – ostala su još tri finalista: Pismo ćaći Damira Ćućića, Halimin put Arsena Antona Ostojića te Obrana i zaštita Bobe Jelčića. U utrci za nagradu Bauer bilo je dvanaest nominiranih filmova iz zemalja bivše Jugoslavije, a biračko tijelo sastavljeno je od ravnopravno zastupljenih predstavnika svih kinematografija. To su slovenski redatelj Metod Pevec, crnogorski redatelj Nemanja Bečanović, kosovska glumica i direktorica Priština Film Festivala Vjosha Berisha, sprska redateljica Maja Miloš, hrvatska glumica Judita Franković, makedonski redatelj Igor Ivanov i te bosanskohercegovačka glumica Marija Pikić. Nagrada će se dodijeliti 31. srpnja na zatvaranju festivala.

Spomenimo i to da će se od 30. srpnja do 6. kolovoza izbor iz filmova s ovogodišnjeg festivala prikazati u Zagrebu. Više informacija o programu Motovun u Zagrebu potražite ovdje, a više informacija o samome festivalu na njegovim službenim stranicama.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.