Preskoči na glavni sadržaj

U subotu, 24. ožujka otvara se 3. FHAF

Treće izdanje Festivala hrvatskog animiranog filma održat će se 24. i 25. ožujka u zagrebačkom Kinu Europa. Program manifestacije koja uključuje cjelovitu sliku godišnjeg stvaralaštva hrvatske animacije donosi više od sedamdeset recentnih animiranih filmova domaćih autora.

Filmovi u natjecateljskom programu raspoređeni su u četiri kategorije: autorski film, studentski film, namjenski film te filmovi djece i mladeži. U programu Panorama prikazuju se svi filmovi pristigli na natječaj, a popratni program uključuje dvije retrospektive: filmove doajena Zagrebačke škole animiranog filma Zlatka Boureka te članice žirija, cijenjene autorice i filmske skladateljice Bärbel Neubauer.

U bogatom natjecateljskom programu Festivala ove godine možete pogledati dva filma koji će u lipnju sudjelovati u natjecateljskim programima Annecya, jednog od najvažnijih svjetskih festivala animiranog filma. To su Mačka Gorana Stojnića (konkurencija Diplomskih filmova u Annecyu) i Bonobostudiov animirani film Otac u režiji Ivana Bogdanova, Veljka Popovića, Moritza Mayerhofa, Asparuha Petrova, Rosite Raleve i  Dmitrya Yagodina (konkurencija Kratki film u Annecyu).

Natjecateljski program FHAF-a donosi zadnji film Simona Bogojevića Naratha Cvijet bitke i svjetsku premijeru filma Zašto Slonovi? Marka Meštrovića. U programu Panorama prikazat će se zabavni pogled na hrvatsku stvarnosti iz perspektive glavnog junaka - svinjskog kotleta Meso Ivana Mirka Senjanovića koji je također uvršten u program Diplomskih filmova u Annecyu te hvaljeni animirani kolaž The Spectres of Veronica Dalibora Barića.

Filmove iz natjecateljskog programa odabrala je Selekcijska komisija u sastavu Ivane Jurić, prošlogodišnje dobitnice Grand Prixa i Margit Antauer, bivša organizacijska direktorica Svjetskog festivala animiranog filma, dok će odluku o najboljim filmovima iz konkurencije donijeti tročani žiri u sastavu Margit Antauer, Bärbel Neubauer i Daniel Šuljić.

Program ovogodišnjeg festivala donosi veliki broj studentskih filmskih ostvarenja, pa je u skladu s time organizirano i predstavljanje studenata Odsjeka za film i nove medije pri Akademiji likovne umjetnosti u Zagrebu te razgovori s mladim autorima s ciljem promocije stvaralaštva mlađih generacija autora animiranih filmova.

Festival hrvatskog animiranog filma započinje 24. ožujka projekcijama u 11 sati, a završava 25. ožujka dodjelom nagrada u 20 sati. Ulaz na projekcije je slobodan.
 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.