Preskoči na glavni sadržaj

U Splitu završena snimanja kratkometražnih filmova Sprovod i Klimanje

Tijekom svibnja u Splitu su snimljena dva kratkometražna igrana filma mladih splitskih redatelja u produkciji kuće Eclectica. Riječ je o naslovima Sprovod Šimuna Šituma i Klimanje Paule Skelin. 

Šimun Šitum se u snimanje Sprovoda upustio nakon zapamćenog kratkog filma Ritki zrak i YouTube sit-com hita Carstvo ladovine za koje potpisuje scenarij i nosi glavnu ulogu.

Sprovod prati odnos sina Marija i oca Bruna dok pripremaju sprovod Marijevog djeda i Brunovog oca Ivana. Otac i sin, gustim razgovorom i crnim humorom popunjavaju svaki potencijalni proboj tuge tog naizgled savršenog proljetnog splitskog dana. 

Šimun Šitum zaslužan je za scenarij i za režiju, direktor fotografije je Rino Barbir, a producentica Rea Rajčić. Uloge u filmu nose Stojan Matavulj, Šimun Šitum, Marinko Prga i Zdeslav Čotić

Paula Skelin je Klimanje u fazi razvoja predstavila na prošlogodišnjem pitchingu Festivala mediteranskog filma u Splitu, na kojem će oba filma iduće godine imati splitsku premijeru. 

Radnja Klimanja odvija se jednog ljetnog jutra u splitskom naselju Split 3. Šestogodišnja Antonija zabavlja se špijunirajući susjede dalekozorom i pljujući s petog kata na cestu. Klima joj se zub i s veseljem nagađa što će joj donijeti zubić vila. Njezina majka Marijana nervozna je jer zna da ih čeka deložacija iz stana. Kada policija i ovrhovoditelji konačno pozvone na vrata, Antonija će pronaći način da obje rasklimane situacije riješi jednim potezom. 

Osim što ga je režirala, Paula Skelin za film potpisuje i scenarij. Direktorica fotografije je Andrea Kaštelan, a producentica je Tina Tišljar. U filmu glume Ana Uršula Najev i Maris Jozić

Filmovi su za produkciju podržani od strane Hrvatskog audiovizualnog centra i grada Splita, a intencija produkcijske kuće Eclectica bila je okupiti lokalnu filmsku ekipu i na kinoplatna donijeti svježe ideje i atraktivne vizure sve snažnije struje mladih splitskih filmskih redatelja.

Naslovne fotografije: snimanje filma Sprovod; snimanje filma Klimanja

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.