Preskoči na glavni sadržaj

U Splitu se snima njemački serijal televizijskih filmova o detektivki Branki Marić

U splitskoj ACI Marini u četvrtak 8. listopada javnosti je predstavljen projekt koji se posljednjih tjedana snima u Splitu i okolici – njemački serijal televizijskih filmova o Branki Marić, fikcionalnoj  djelatnici splitskog Ministarstva unutrašnjih poslova, dovitljivoj superpolicijaki. Na konferenciji za medije sudjelovali su ministar turizma Darko Lorencin, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoje Hribar, dogradonačelnik Splita Goran Kovačević, producent Lutz Wiedlich iz Constantin Televisiona i glavna glumica Neda Rahmanian.

Ministar Lorencin istaknuo je kako je jedan od instrumenata promidžbe zemlje filmska industrija te da će ovakav projekt sigurno privući nove turiste u Split, dok je splitski dogradonačelnik Goran Kovačević pozdravio dolazak filmaša, kazavši kako će grad nastaviti privlačiti slične projekte. Ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar podsjetio je da strane produkcije biraju raditi u Hrvatskoj ne samo zbog prirodnih ljepota, već i zbog onoga što između sebe priča struka, o tome kako rade filmske ekipe, koje je pohvalila i glavna glumica Neda Rahmanian, istaknuvši svoju oduševljenost kako gradom, tako i ljudima s kojima surađuje na ovom projektu.

Dva televizijska filma, prvi pod naslovom Branka Marić und der Teufel von Split (Branka Marić i vrag iz Splita) i drugi, Branka Marić und der Verlorene Sohn (Branka Marić i izgubljeni sin), prati istrage detektivke Branke Marić, koju glumi Neda Rahmanian. Uz njemački glumački postav kojeg čine Lenn Kudrjawizki, Kasem Hoxha, Alexander Jovanovic, Adreas Guenther i Max Herbrechter, značajne uloge ima i veliki broj hrvatskih glumaca, poput Alme Price, Leona Lučeva, Gorana Navojeca i Janka Rakoša. Režiju potpisuje Michael Kreindl, za scenarij je zaslužan Christoph Darnstädt, a za potrebe snimanja je angažirano i više od 400 statista. 

Za produkciju je zadužena njemačka tvrtka Constantin Television za televizijsku kuću ARD, koja je prethodno ovakve detektivske serijale snimala u Istanbulu, Barceloni i Bolzanu. Ovo je prvi put da jedna njemačka produkcija preuzima imaginarij i likove hrvatske svakodnevice i da hrvatske likove glume njemačke zvijezde na njemačkom jeziku. Ovakvi serijali u Njemačkoj jako su popularni i imaju gledanost između 5 i 6 milijuna gledatelja.  

Snimanje u Splitu i okolici realizira se kroz mjere poticaja Hrvatskog audiovizualnog centra, a servisira ga hrvatska producentska kuća Pakt Media. Više od dvije trećine djelatnika na setu su hrvatski filmski djelatnici, među njima kreativni direktor Ivica Hušnjak, operater kamere Mirko Pivčević, slikarica maske Tina Jasenković, direktor filma Sanjin Krapinec, prvi pomoćnik redatelja Marko Šprajc i drugi. Njemačka produkcija će u Hrvatskoj tijekom 45 dana snimanja potrošiti oko 13 milijuna kuna, dok su traženi poticaji oko 2,5 milijuna kuna. Snimanje će trajati do 13. studenog, a premijera se očekuje u proljeće 2016. godine. 

Fotografije s konferencije za medije i fotografije sa seta filma možete naći na ovoj poveznici; autorica fotografija je Erika Hauri

Naslovna fotografija: slijeva nadesno - producent Lutz Wiedlich iz Constantin Televisiona, ministar turizma Darko Lorencin, glavna glumica Neda Rahmanian, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoje Hribar, dogradonačelnik Splita Goran Kovačević i Alijana Vukšić, direktorica Turističke zajednice Grada Splita

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.