Preskoči na glavni sadržaj

U Šibeniku počelo snimanje filma Nešto jače od mene - priča o Draženu Petroviću Danila Šerbedžije

Nakon opsežnih priprema, u petak je u Šibeniku započelo snimanje dugometražnog igranog filma Nešto jače od mene - priča o Draženu Petroviću u režiji Danila Šerbedžije, prema scenariju Ivana Turković-Krnjaka. Autori projekta i producenti filma su Ljubo Zdjelarević i Ivor Šiber iz produkcijske kuće Kinoteka. Koproducenti su RTG Pictures iz SAD-a, Living pictures iz Srbije i produkcijska kuća December iz Slovenije. 

Priča filma Nešto jače od mene - priča o Draženu Petroviću će obuhvatiti sve važnije faze Draženovog života, od djetinjstva i odrastanja u Šibeniku, briljantne košarkaške karijere u Europi i SAD-u, ratnog perioda, romantičnih veza, sve do tragične smrti u automobilskoj nesreći 1993. godine.

Autori projekta i producenti filma su Ljubo Zdjelarević i Ivor Šiber iz produkcijske kuće Kinoteka. Koproducenti su RTG Pictures iz SAD-a, Living pictures iz Srbije i produkcijska kuća December iz Slovenije.

Film se snima na nekoliko lokacija na području grada Šibenika, a na njemu svakodnevno radi preko sedamdeset filmskih djelatnika.

Snimanje je započelo na šibenskom Baldekinu, četvrti Draženovog djetinjstva, a nakon Šibenika filmska ekipa pratit će životni put košarkaškog velikana na lokacijama u Zagrebu i u SAD-u. Direktor fotografije je Ante Cvitanović. 

Za ulogu Dražena Petrovića odabran je mladi glumac Domagoj Nižić, a Dražena kao dječaka glumi Šibenčanin Tonko Stošić, učenik sedmog razreda. Draženovu majku glumit će Zrinka Cvitešić.

“Ima jedna rečenica u scenariju, a ide ovako: 'Njegov život je košarka, mi ostali, mi smo tu samo da mu pomognemo.' Ovaj film je priča o Draženu, mi ostali smo zaista tu samo da pomognemo. Njegova je priča inspiracija djeci i mladima već dobrih 40 godina. Osobno mi je kroz ulogu majke najvažnije pokazati kako su briga, ljubav, odgoj i podrška najvažniji temelji na kojima dijete može stasati u čovjeka s velikim č”, uz početak snimanja izjavila je Zrinka Cvitešić, te nadodala: “Tek smo završili prvi dan snimanja, a po cijelom gradu se osjeća ljubav i ponos ljudi prema “svom malom”.

Dragan Mićanović, srpski glumac s internacionalnom karijerom odabran je za ulogu Draženovog oca, Jole Petrovića. "Kada radite film o tako voljenoj osobi kakav je bio (a i dan danas ostaje) Dražen, koji je svojim radom i talentom inspirirao toliko klinaca toga doba, a i mnoge buduće generacije, uzbuđenje je veliko kao i odgovornost. Nakon proba koje smo imali u Zagrebu i ovih prvih par snimajućih dana u Šibeniku, dojmovi su vrlo pozitivni. Rad s divnim kolegama i cijelom ekipom protječe u prelijepoj atmosferi i pozitivnoj energiji, svjesni da radimo nešto lijepo i vrijedno."

Neizostavni lik u filmu je i Draženov stariji brat Aleksandar Petrović. Proslavljenog igrača i trenera Acu Tricu kao dječaka glumi također Šibenčanin Lovre Tanfara.

Planirana premijera filma je 22. listopada 2024. godine, kada bi Dražen Petrović proslavio svoj 60. rođendan.

Pokrovitelj filma je Hrvatski olimpijski odbor, a podržali su ga, između ostalih, Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska radiotelevizija, Grad Zagreb, Slovenski filmski centar i Filmski centar Srbije. 

Naslovne fotografije: set filma Nešto jače od mene - priča o Draženu Petroviću (fotografije možete preuzeti na ovoj poveznici)
(autor fotografija: Mario Topić, Kinoteka)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.