Preskoči na glavni sadržaj

U selekciju CineLinka ušao i domaći projekt Life Begins (aka Freestyle) 

Riječ je o hrvatsko-njemačko-makedonskoj koprodukciji čiju režiju potpisuje Sergej Stanojkovski, a scenarij Ognjen Sviličić. Producenti su, uz Sergeja Stanojkovskog, Marcelo Busse i Tomi Salkovski. Koprodukcijski market CineLink predstavlja najperspektivnije regionalne dugometražne projekte u fazi razvoja i financiranja, a održava se u sklopu Sarajevo Film Festivala. 

'Ovaj projekt od svog početka zamišljen je kao jedna europska koprodukcija u kojoj HAVC, hrvatski autori i kreativci zauzimaju ključne uloge u suradnji s drugim europskim kreativcima, dok su lokacije u Njemačkoj a naši partneri iz raznih zemalja. Meni je izuzetno drago da je ovaj projekt izabran u selekciju prestižnog CineLink-a 2015. To nam pruža dodatnu platformu za promociju, financiranje i razvoj projekta koji je već u ranoj fazi razvoja scenarija dobio podršku HAVC-a i najvećeg njemačkog fonda NRW Filmstiftunga, koj je i moj raniji film podržao od razvoja scenarija, preko produkcije do distribucije. Projekt Life Begins (aka Freestyle) bio je odabran za EAVE Workshop gdje smo imali priliku razrađivati strategiju projekta, a CineLink je došao kao šlag na to. Značajno je da jedan projekt sazrijeva u ovakvim okvirima. Posebno zato jer imamo čast surađivati s tako sjajnim glumcima kao što su Emir Hadžihafizbegović i Anica Dobra.' ističe redatelj Sergej Stanojkovski

Projekt Life Begins (aka Freestyle) priča je o hrvatskoj obitelji Klarić koja živi u njemačkom Ruhru. Jedna od brojnih useljeničkih obitelji bolji je život potražila u gusto naseljenoj industrijskoj regiji u kojoj su danas pozatvarane tvornice i rudnici, brojni gradovi bankrotirali. Za obiteljsku se egzistenciju desetljećima bori Drago, vlasnik restorana Dubrovnik. Sve više razmišlja o tome, kako voli reći, da na mladima svijet ostaje i tu misli ponajprije na sedamnaestogodišnjeg sina Vinka. Smušenog i zamišljenog srednjoškolca koji loše igra nogomet i bježi iz restorana u svoju sobu ili garažu da bi repao ili samo chilao uz joint s prijateljima Orhanom i Adilom. 

'“Life Begins” je osobna priča i film. Odrastao sam u Ruhrgebietu i Ruhrska oblast je jedan inspirirajući dio mog života. Ovaj film je jedan djelić toga svijeta, osobna svakodnevna promatranja i iskustva koja su postala dio ovoga scenarija. Poznajem na neki način sedamnaestogodišnjeg Vinka iz filma, takvih je klinaca puno. Njihove su obitelji dolazile desetljećima u potrazi za boljim životom. Došli su na neko vrijeme, uglavnom ostali zauvijek. Danas je situacija jednako aktualna, rekao bih i kompleksnija, jer val useljavanja u Njemačku samo raste... Priča opisuje dio odrastanja iz života teenagera, u periodu života koji je ispunjen intenzivnim osjećajima i nadahnućima, ali i mračnim depresivnim mislima besperspektivnosti. Oni su u  kaosu svojih emocija, svjetonazora, ali i kaosu svjetonazora i emocija svojih roditelja. Prilagođavanje je ono što muči i jedne i druge. I one koji su došli u Njemačku i one koji su se u njoj rodili.' ističe na kraju redatelj. 

Koprodukcijski market CineLink predstavlja najperspektivnije regionalne dugometražne projekte u fazi razvoja i financiranja, a održava se tijekom zadnjih dana Sarajevo Film Festivala (koji se ove godine održava od 14. do 22. kolovoza). 

Cjelovit popis odabranih projekata potražite na poveznici s desne strane, a detalje vezane uz CineLink potražite na službenim stranicama Sarajevo Film Festivala. 

Naslovna fotografija: Sergej Stanojkovski (photo by: Mare Milin) 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.