Preskoči na glavni sadržaj

U Rotterdamu održane premijere filmova Radije bih bila kamen Ane Hušman i Bol Ivana Faktora

Dokumentarno-eksperimentalni film Radije bih bila kamen autorice Ane Hušman predstavio se mnogobrojnoj rotterdamskoj publici u sklopu natjecateljskog programa Tiger Shorts, u petak, 26. siječnja, dok je posljednji film nedavno preminulog umjetnika Ivana Faktora, Bol, imao premijeru u subotu, 27. siječnja u sklopu sekcije Short & Mid-length. Ovogodišnje izdanje Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu održava se do 4. veljače 2024. godine. 

"Premijera je prošla lijepo, bilo je puno ljudi i dosta pitanja, većinom su bila vezana uz razne procese raspadanja kamena. Mi smo sretni i zadovoljni. Velika je sreća da su na premijeru uspjeli doći snimatelj Ivan Slipčević, montažerka Iva Kraljević i Ana Labudović koja je radila dizajn," rekla je autorica Ana Hušman, koja je svoj film Radije bih bila kamen premijerno predstavila pred punom dvoranom rotterdamskog festivala. Nakon projekcije, održala se Q&A sesija, a kako otkriva Hušman, publiku je najviše zanimao proces raspadanja kamena koji je prikazan u njenom radu. 

Radije bih bila kamen u Rotterdamu je prikazan u sklopu natjecateljskog programa kratkometražnih filmova Tiger Shorts.

Film kroz protagonistkinju Malu Jelu prepričava događaje koji su obilježili generaciju i odredili budućnost krajolika Like, zanemarenog i slabo naseljenog dijela Hrvatske. Životni uvjeti i događaji koji su odredili budućnost krajolika uvjetovali su i živote stanovnika, njihove samoće, odnose, mogućnosti, strepnje i nadanja. Mala Jela utjelovljuje više ženskih lica u obitelji koju dominantno čine žene: majku, baku, sestru, tetke.

Direktor fotografije je Ivan Slipčević, montažerka je Iva Kraljević, a za zvuk (dizajn i miks) i glazbu bio je zadužen Ivan Zelić, dok je zvuk snimala Ivna Jurković. Film je realiziran u produkciji Studija Pangolin, a producentica je sama autorica, Ana Hušman. Distributer je Bonobostudio. 

Posljednji film nedavno preminulog umjetnika Ivana Faktora, Bol, također je premijerno prikazan u Rotterdamu, i to u sklopu sekcije Short & Mid-length. Film su publici predstavili montažer Damir Čučić i producentica Jelena Duh

"S Faktorom me veže dvadesetogodišnje prijateljstvo, a na pola tog druženja sam postao montažer i izvršni producent njegovih filmova. Suradnja na Ivičinih pet filmova je jedna od najuzbudljivijih u mojoj karijeri. 

Film 'Bol' je poseban zbog toga što je montiran u istom prostoru u kojem je sniman. Igrom slučaja smo montirali u njegovom stanu gdje je s nama obitavala i njegova supruga Blanka. Nas troje smo zajedno živjeli, kuhali objede i montirali film. Nezaboravno je bilo. Prava šteta da nećemo ponoviti," rekao je Čučić. 

Nakon postavljene dijagnoze i prvotnog straha od njezinog razvoja, Ivan Faktor odlučio je vlastito stanje s Parkinsonovom bolešću vizualizirati kamerom na mobitelu. Snima sebe, svoju ženu, dvorište, ulicu, atelje, a prije svega svjetlosne atrakcije u svojoj kući. Faktor bilježi svakodnevicu, ali remeti dnevnu strukturu intervenirajući u stvarnost pomoću svjetlosnih atrakcija ili optičkih prepreka poput vlastitih drhtavih prstiju. Intervencijama u dokumentarne situacije stvara iznenađujući unutarnji svijet umjetnika zatočenog u prostoru. 

Faktor je film režirao, snimio i za njega napisao scenarij. Zvuk i sliku montirao je Damir Čučić. Asistentica na montaži bila je Marta Bregeš, a asistent snimatelja Aleksandar Muharemović. Na obradi slike radio je Marinko Marinkić. Producentica filma je Jelena Duh, a film je realiziran pod okriljem kuće "Sve gore i gore". 

Sekcija Short & Mid-length nenatjecateljski je središnji dio festivala koji fokus stavlja na srednjometražne, kratkometražne eksperimentalne i umjetničke filmove te kratke narativne priče s jakim autorskim potpisom. 

Međunarodni filmski festival u Rotterdamu (International Film Festival Rotterdam - IFFR) jedan je od najvećih i najutjecajnijih filmskih festivala koji, osim što svake godine privlači desetke tisuća profesionalaca i posjetitelja, određuje buduće filmske trendove i otkriva filmaše na koje treba obratiti pažnju. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.