Preskoči na glavni sadržaj

U Rijeci počinje radionica autorskog dokumentarnog filma EX ORIENTE FILM + REFINERI

U ponedjeljak 21. srpnja u Rijeci počinje radionica autorskog dokumentarnog filma EX ORIENTE FILM + REFINERI u organizaciji udruge UKUS i Instituta dokumentarnog filma iz Praga. Radionica će trajati do 25. srpnja, a osim radnog dijela namijenjenog filmskim profesionalcima, riječkoj publici donosi projekcije, predavanja i diskusije otvorene i besplatne za javnost.

Na radionici EX ORIENTE FILM + REFINERI radit će se na razvoju 16 filmskih projekata. Četiri projekta (doku-fikcijska, hibridna) odabrana su na platformi za razvoj hibridnih filmova REFINERI Udruge UKUS, a riječ je o dva hrvatska te jednom slovenskom i jednom ruskom filmu (Vijesti za ručak Kristine Barišić i Marte Ožanić, Rosemarie Zorana Kreme, Person of View Ine Ferlan i Carroll u Rusiji Tatyane Soboleve). 

Ostalih dvanaest projekata za rad na poznatom međunarodnom edukacijskom programu  za razvoj kreativnih dokumentaraca Ex Oriente Film odabrao je Institut dokumentarnog filma iz Praga, a riječ je o projektima čiji autori/producenti dolaze iz Hrvatske, Srbije, Češke, Estonije, Rusije, Mađarske, Latvije, Njemačke, Poljske, Španjolske i Islanda. 

Svi oni imat će priliku učiti od 13 tutora, eminentnih europskih dokumentarista, a mogućnost da se konzultiraju za svoje filmove imat će i domaći autori koji nisu odabrani za radionicu, prijavom na jelena@ukus.tv

Srpanjska radionica EX ORIENTE FILM + REFINERI dio je cjelogodišnjeg edukacijskog programa za autore tzv. hibridnih filmova, platforme REFINERI Udruge UKUS. Prvi dio edukacije održan je u travnju a naredni će se održati u studenom. Program se izvodi uz potporu HAVC-a, Grada Rijeke, zaklade Kultura nova, programa MEDIA te u suradnji s Art-kinom Croatia i u partnerstvu s Institutom dokumentarnog filma iz Praga. 

Također, u sklopu radionice riječka publika besplatno će moći vidjeti nagrađivane filmove: Epizoda u životu berača željeza Danisa Tanovića koji će predstaviti producentica filma Amra Bakšić Čamo; nekoliko filmova i videa poznate sarajevske vizualne umjetnice Šejle Kamerić; dokumentarne filmove litvanskog kandidata za Oscara, redatelja Audryusa Stonysa; selekciju filmova koje je složio Jean-Pierre Rehm, direktor Međunarodnog festivala dokumentarnog filma FID Marseilles; film Obnaženi narod redatelja Filipa Remunde (sniman i na riječkom području); te Movie, film višestrukog makedonskog kandidata za Oscara Ive Trajkova

Svi navedeni redatelji i producenti ujedno su i tutori na radionici, zajedno s nizom značajnih imena europskog dokumentarnog filma, poput Rade Šešić, selektorice Sarajevo Film Festivala, Jean-Pierre Rehma, Amre Bakšić Čamo, Mikaela Opstrupa iz European Documentary Networka i Audryusa Stonysa.  

Sve projekcije, osim projekcija na plaži Grčevo (beach bar Pajol), održavaju se u Art-kinu Croatia i na njegovoj ljetnoj pozornici, a sva predavanja u HKD-u na Sušaku. Ulaz na sva događanja je besplatan. 
 
Raspored projekcija i predavanja potražite na stranici udruge UKUS

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.