Preskoči na glavni sadržaj

U ratu i revoluciji Ane Bilankov na festivalu u Kasselu

Kratkometražni eksperimentalno-dokumentarni video U ratu i revoluciji Ane Bilankov prikazat će se danas u službenom natjecateljskom programu 29. Festivala dokumentarnog filma i videa u Kasselu.

Eksperimentalno-dokumentarni video U ratu i revoluciji autorice Ane Bilankov nastao u produkciji Hrvatskog filmskog saveza te sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra govori o osobnoj priči iz obiteljske povijesti same autorice. Vlastitu priču koristi kako bi progovarila o osobnoj i kolektivnoj amneziji tijekom političkih promjena i rata početkom 1990-ih godina u Hrvatskoj. Kroz strukturu paralelne montaže slijedi intervju s autoričinom 97-ogodišnjom bakom, koja se pokušava prisjetiti svoje mladosti, kada je radila kao učiteljica u antifašističkom pokretu tijekom Drugog svjetskog rata. Njezina sjećanja temelje se na fotografiji u knjizi Škola u ratu i revoluciji, koju je napisao bakin muž i autoričin djed.

Krhkost bakinog sjećanja, suprostavljena je stanju kolektivne amnezije i pokušajima sustavnog brisanja sjećanja koje je društvo prolazilo ranih devedesetih godina, nestajanju knjiga, “nepodobnim” knjigama koje su od strane nove hrvatske države početkom 1990-ih godina sustavno uklanjane iz knjižara i biblioteka, kako bi određenom znanju bilo onemogućeno čuvanje i prenošenje, napisala je povodom premijere filma Branka Benčić.

29. izdanje Festivala dokumentarnog filma i videa u Kasselu održava se od 13. do 18. studenog. Detalje o programu potražite na službenim festivalskim stranicama, a više informacija o radovima Ane Bilankov potražite na njezinoj službenoj stranici.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.