Preskoči na glavni sadržaj

U ponedjeljak, 5. prosinca u Zagrebu počinje Human Rights Film Festival

Dokumentarni film Nasamareni ste! o borbi Škota protiv Donalda Trumpa autora Anthonyja Baxtera otvara deveto izdanje Human Rights Film Festivala u ponedjeljak, 05. prosinca u 20 sati u kinu Europa. Spomenuti film od svoje premijere izaziva golemu pažnju javnosti kao novo poglavlje u priči o borbi aktivističkih Davida protiv kapitalističkog Golijata. Film će u Hrvatskoj premijerno biti prikazan u subotu, 03. prosinca u Lazaretima u Dubrovniku. Redatelj Anthony Baxter prisustvovat će objema projekcijama.

9. HRFF se održava od 5. do 10. prosinca u Zagrebu u Kinu Europa i Dokukinu Croatia, dok će dio programa od 12. do 16. prosinca biti prikazan i u riječkom Art-kinu Croatia. Ovogodišnje festivalsko izdanje uključuje 28 filmskih naslova podijeljenih u dva programa: GLAVNI PROGRAM sadrži pet igranih te 14 dokumentarnih uradaka aktualne svjetske produkcije, dok POPRATNI PROGRAM Nepozvane slike donosi devet filmova filmova povodom dvadesetgodišnjice djelovanja Mreže fondacija Otvoreno društvo.

Tematski fokus ovogodišnjeg festivala je zemlja - kao pitanje ekologije, ekonomije i politike. U glavnom programu Festivala bit će prikazan film Tomboy, autorice Céline Sciamma koji kroz priču o formiranju rodnog identiteta francuske djevojčice priča o dopuštenim granicama potrage za vlastitim identitetom. Dugometražni prvijenac Izraelca Nadava Lapida, Policajac jedan je od najzapaženijih debitantskih filmova ove godine. Prikazujući dvije potpuno suprotne skupine, Lapid stavlja naglasak na brojne klasne probleme i sukobe zakopane forsiranim i često propagandnim sukobom sa najvećim izraleskim naprijateljem – Palestincima. Igrani film Post mortem Čileanca Pabla Larraina smješten je u početak sedamdesetih, u doba puča u Čileu i početaka neoliberalne kontrarevolucije. Glavni protagonist filma, antijunak Mario, hodajući je leš – blijed, bezizražajan čovjek koji radi u mrtvačnici. Kroz bizarnu i neprirodnu atmosferu, Larrain secira povijest jednako hladno kao što glavni lik secira leševe u mrtvačnici. Film je nominiran za venecijanskog Zlatnog lava 2010., a na festivalu u Los Angelesu ove je godine osvojio nagradu za najbolji film.

Nakon što je 2005. godine na HRFF-u u Hrvatskoj premijerno prikazan film Smrt radnika na ovogodišnjem festivalu bit će opet premijerno prikazan novi, impresivni uradak renomiranog dokumentarista Michaela Glawoggera. Slava kurvi (Whore's glory) filmski je triptih o prostituciji koji se fokusira na tri zemlje, tri jezika i tri religije. Bez senzacionalizma, lažne patetike i osuđivanja, te uz nevjerojatno blizak pristup protagonistima, Glawogger je snimio film o ženama, prostitutkama i seksualnim radnicama u Tajlandu, Bangladešu i Meksiku.

Dokumentarac Ako i jedno stablo padne: priča o Fronti za oslobođenje Zemlje donosi nesvakidašnji prikaz radikalne američke ekološke aktivističke skupine. Autor Marshall Curry cijenjeni je dokumentarist čiji je prvijenac Street Fight bio nominiran za nagrade Oscar i Emmy. Film je nagrađen na nekoliko festivala, uključujući nagradu za najbolju montažu na festivalu Sundance te je nedavno prednominiran za nagradu Oscar. Dokumentarac The Black Power Mixtape 1967-1975 švedskog autora Görana Huga Olssona nudi perspektivu iz jedne europske države blagostanja na emancipacijske pokrete u SAD-u 1960-ih. Redatelj Olsson napravio je fascinantan kolaž (mixtape) iz arhiva švedskih medija tog doba koji su pratili nastanak i sudbinu Black Power pokreta, kao militantnog nastavka crnačke borbe za civilna i socijalna prava.

Treba li nam sreće novi je dokumentarni uradak značajnog ruskog filmaša Aleksandra Sokurova, dobitnika Zlatnog lava na ovogodišnjoj Mostri u Veneciji za igrani film Faust. Zajedno s redateljem Alexeiem Jankowskim, Sokurov je dokumentirao iznimne i tragične živote dviju starica u Kurdistanu.

Pored filmskog programa, 9. HRFF uključuje i diskusije, dva koncerta te popratni sadržaj realiziran u suradnji s Amnesty International Hrvatske.

Ulaz na kompletan  filmski program je slobodan!
 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.