Preskoči na glavni sadržaj

U plavetnilo i Muškarci ne plaču nagrađeni na MedFilm Festivalu

U Rimu je od 10. do 18. studenog održano 23. izdanje MedFilm Festivala na kojem je nagradu Methexis za najbolji kratkometražni film osvojio U plavetnilo Antonete Alamat Kusijanović, dok je hrvatskoj manjinskoj koprodukciji Muškarci ne plaču Alena Drljevića pripala nagrada Amore e Psiche za najbolji film.

Radi se o najstarijem međunarodnom filmskom festivalu u Rimu koji postoji od 1995. godine. MedFilm Festival održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Italije te Europske komisije i Europskog parlamenta, a posvećen je promociji mediteranske i općenito europske kinematografije.

Film U plavetnilo Antonete Alamart Kusijanović na MedFilm Festu osvojio je nagradu Methexis za najbolji kratkometražni film, dok je hrvatskoj manjinskoj koprodukciji (hrvatski koproducent je Produkcija Živa), dugometražnom igranom filmu Muškarci ne plaču Alena Drljevića pripala nagrada Amore e Psiche za najbolji film. Potonji je ovaj vikend slavio i na 15. Zagreb film festivalu na kojem su mu dodijeljena Zlatna kolica - nagrada za najbolji dugometražni igrani film te na Ljubljanskom međunarodnom filmskom festivalu LIFFe na kojem je nagrađen FIPRESCI nagradom Federacije međunarodnih filmskih kritičara.

MedFilm Festival ove se godine održavao u rimskom Cinema Savoyu i Muzeju suvremene umjetnosti MACO uz niz popratnih sadržaja namijenjenih industriji te različite fokus programe. Ovaj je festival talijansko Ministarstvo kulture i baštine proglasilo događanjem od nacionalnog interesa, a podržala su ga i veleposlanstva te kulturne institucije više od 40 zemalja.

Više o MedFilm Festivalu možete pronaći na službenim stranicama.

Naslovne fotografije: prizori iz filma U plavetnilo; Muškarci ne plaču

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.