Preskoči na glavni sadržaj

U petak premijera u Cannesu: Čovjek koji nije mogao šutjeti Nebojše Slijepčevića u utrci za Zlatnu palmu

U petak, 24. svibnja, svjetsku premijeru u službenoj konkurenciji 77. Filmskog festivala u Cannesu imat će kratkometražni film Čovjek koji nije mogao šutjeti Nebojše Slijepčevića (Antitalent). Film se za Zlatnu palmu za najbolji kratki film natječe s još 10 naslova iz cijeloga svijeta. Festival u Cannesu završava u subotu, 25. svibnja, svečanom dodjelom nagrada. 

Film Nebojše SlijepčevićaČovjek koji nije mogao šutjeti, drugi je hrvatski film od osamostaljenja koji se na Filmskom festivalu u Cannesu prikazuje u glavnom natjecateljskom programu, odnosno u konkurenciji za Zlatnu palmu za najbolji kratkometražni film (Short Film Competition). Prije njega, jedini je bio Ciao mama Gorana Odvorčića (Propeler Film) 2009. godine. Film je u kratkometražnu konkurenciju uvršten među više od 4200 prijava. 

Radnja filma zbiva se 27. veljače 1993. godine, na maloj stanici u Štrpcima u Bosni i Hercegovini. Putnički vlak na liniji Beograd-Bar zaustavljaju paravojne snage u akciji etničkog čišćenja. Dok odvode nevine civile, samo jedan od pet stotina putnika usuđuje im se suprotstaviti. To je istinita priča o čovjeku koji nije mogao šutjeti.

Scenarij za film, osnovan na istinitom događaju, napisao je redatelj Nebojša Slijepčević. Uloge u filmu nose Goran Bogdan, Alexis Manenti, Dragan Mićanović, Silvio Mumelaš, Lara Nekić, Priska Ugrina, Dušan Gojić, Nebojša Pop Tasić, Mijo Pavelko, Martin Kuhar, Jakov Zovko i Robert Ugrina.

Čovjek koji nije mogao šutjeti realiziran je pod okriljem kuće Antitalent, a producenti su Katarina Prpić i Danijel Pek. Koproducentice su Katya Trichkova (Contrast Films, Bugarska) i Noëlle Lévénez (Les Films Norfolk, Francuska), a koproducent je Boštjan Virc (Studio Virc, Slovenija). Film je nastao uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra. Prodajni zastupnik filma je francuski Manifest.

U službenom natjecanju kratkometražnog filma ove se godine natječe 11 naslova, a jedan od članova žirija kratkometražne konkurencije je i Vladimir Perišić čiji je dugometražni igrani film Lost Country, koji je realiziran u koprodukciji s Hrvatskom (Ankica Jurić Tilić, Kinorama), 2023. godine prikazan u sklopu paralelnog programa Tjedan kritike (Semaine de la Critique). 

Podsjetimo, dugometražni igrani film islandskog redatelja i scenarista Rúnara Rúnarssona Kad svane dan (koprodukcija MP Filmska produkcija, Igor A. Nola) u srijedu, 15. svibnja, otvorio je natjecateljski program Izvjestan pogled (Un Certain Regard). Nagrada za naslove iz spomenutog programa dodjeljuju se u petak, 24. svibnja, a svečanost dodjele nagrada za glavni program i zatvaranje festivala na rasporedu je u subotu, 25. svibnja. Više detalja ovdje

Na industrijskom dijelu festivala sudjeluju i hrvatski filmaši: producent Tibor Keser na platformi Producers on the Move, a producentica Lucija Perić na New Producers Room (Short Film Corner / Rendez-vous Industry).

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.