Preskoči na glavni sadržaj

U petak počinje 9. One Take Film Festival

Deveto izdanje međunarodnog festivala filmova snimljenih u jednom kadru – One Take Film Festival održat će se u Zagrebu od 19. do 21. listopada u prostorima kina Europe. Posjetitelji će vidjeti niz naslova, a ulaz na sve projekcije je besplatan.

Od sveukupno 66 filmova, u službenoj konkurenciji nalaze se 32 filma pristigla iz 21 zemlje svijeta, od Velike Britanije, Portugala, Austrije, preko Indije i Irana do Hrvatske. Za festivalsku nagradu Grand Prix One Take Film Festivala natječe se 28 kratkometražnih i 4 dugometražna filma. O najboljem filmu odlučivat će žiri u sastavu Peter Blackburn, australski redatelj i prošlogodišnji festivalski pobjednik, Sara Hribar hrvatska scenaristica i redateljica te Martin Jehle, njemački filmski redatelj.

Osim konkurencije festival donosi već uhodane programe poput 'Almost One' s filmovima koji zbog strogih festivalskih propozicija nisu uvršteni u konkurenciju te 'Loading...' koji predstavlja retrospektivu norveškog snimatelja, redatelja i scenarista Erika Poppea, ali i neke nove programe kao što je 'One Take in Love' koji gledatelje kroz sedam kadrova vodi kroz različite ljubavne priče. Predstavit će se i najbolji filmovi londonskog natjecateljskog programa 'One Shot Movie Competition' te radovi studenata Sveučilišta u Hildesheimu.

Tijekom festivala održat će se i okrugli stol pod nazivom 'Dramaturgija jednog kadra' u kojem će sudjelovati filmska kritičarka Diana Nenadić, filmski redatelji Martin Jehle i Zvonimir Jurić te filmolog Nikica Gilić. Tijekom festivalskog vikenda pod mentorstvom scenaristice Jelene Paljan održava se scenaristička radionica 'Obuhvat svijeta u jednom kadru'.

Popratni izložbeni program sastoji se od tri dijela. Izložba 'Vrijeme prostora' predstavlja radove petero hrvatskih autora: Vlaste Žanić, Antuna Maračić te autorskog tima Sandra Đukića, Marka Markovića i Branka Cerovca. Redatelj Damir Čučić predstavlja se izložbenim projektom 'Zastiranje', a u sklopu programa 'One Take In Space' prikazuju se četiri filma francuske filmašice Muriel Montini.

One Take Film Festival međunarodni je festival filmova u jednom kadru koji je 2003. osnovao redatelj i direktor fotografije Vedran Šamanović. Od 2004. festival postaje bijenalni, a na proteklih osam izdanja prikazano je više od tristo filmova u jednom kadru iz preko četrdeset zemalja svijeta što festival čini prepoznatljivim na svjetskoj festivalskoj sceni. Festival promovira kreativnost i inovativnost unutar zadanog okvira jednog kadra, a otvoren je svim autorskim stavovima i profilima, bilo da dolaze iz filmskih krugova ili iz srodnih vizualnih umjetnosti.

Sve informacije kao i raspored programa možete vidjeti na službenoj stranici festivala

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.