Preskoči na glavni sadržaj

U petak, 25. studenoga u Puli počinje 43. Revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva

Revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva jedna je od najstarijih smotri neprofesijskog filma i mjesto na kojem se jednom godišnje okupljaju zaljubljenici filma, autori, teoretičari, predstavnici kino klubova i publika koja prati nova stremljenja u različitim žanrovima hrvatske filmske i videoprodukcije. Ovogodišnje, 43. izdanje Revije održava se u Puli, od 25. do 27. studenoga u organizaciji Pulske filmske tvornice i Hrvatskog filmskog saveza i u suradnji s Pula Film Festivalom.

Kao najava Revije, u okviru programa Ususret 43. reviji hrvatskog filmskog i videostvaralaštva, 24. studenoga u klubu Pulske filmske tvornice će se održati okrugli stol Uloga kinoklubova u lokalnoj zajednici: medijska pismenost, edukacija i produkcija i izložba: Neprofesijsko filmsko stvaralaštvo Pule i Istre (MAFAF, KK Jelen) uz demonstraciju montažnog procesa 8mm formata na strojevima iz 60-ih godina. Neposredno prije otvorenja, u petak, 25. studenoga u 18 sati u pulskom kinu Valli, predstavit će se program domaćih filmova u trajanju do jedne minute - 60 sekundi hrvatskog filma. U petak u 18.30 sati počinje natjecateljski program Revije koji je ove godine podijeljen je u pet blokova.

Među odabranim naslovima natjecateljskog programa je kratki igrani film Zimica Hane Jušić koja je nagrađena za režiju spomenutog filma na reviji FRKA9, kratki igrani film Obid redatelja Ivice Mušana, nastao ljetos u okviru splitske majstorske radionice Bele Tarra, eksperimentalni film Molotov Igora Bezinovića, nastao u sklopu radionice u organizaciji međunarodne udruge Balkans Beyond Borders, dokumentarni film Zid Uroša Živanovića, čiji je film Hladna fronta proglašen najboljim filmom programa Kockice ZFF, 2009.), animirani film Vesla dvojca Bašić – Šumberac i brojni drugi. Popis svih filmova iz natjecateljskog programa Revije nalazi se ovdje.

Ocjenjivački sud (Staša Čelan, Goran Dević, Ana Hušman, Silvestar Kolbas i Marko Rojnić) će izabrati 10 filmova za koje smatraju mogućim osvajačima nagrada, da bi konačnu odluku o pobjedniku kroz argumentiranu raspravu donijeli javnim žiriranjem pred publikom, autorima i gostima Revije. Revija se zatvara dodjelom nagrada, u nedjelju u 14.30 sati u kinu Valli.

Osim spomenutih programa, u okviru ovogodišnje Revije bit će prikazani filmovi nagrađeni na natjecanju UNICA (UNION INTERNATIONALE DU CINÉMA – Svjetsko udruženje neprofesijskih filmskih udruga) koje se održalo u Luksemburgu od 20. do 28. kolovoza 2011. te će se održati okrugli stol: Produkcijski uvjeti i motivacija: Akademije, kinoklubovi i neovisni autori moderatorice Diane Nenadić. Posebna zanimljivost ovogodišnje Revije je predavanje mladog povjesničara Luke Godine Filmska povijest Pule.
 

Program Revije - Kino Valli
Rezultati selekcije - HFS

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.