Preskoči na glavni sadržaj

U nedjelju u Šibeniku počinje 3. Supertoon

3. Međunarodni festival animacije SUPERTOON počinje u nedjelju, 28. srpnja, a održava se do petka, 2. kolovoza 2013. na šest lokacija u Šibeniku. Osim konkurencije, koja je podijeljena na program kratkometražnog animiranog filma, animiranih filmova za djecu i animiranih glazbenih videospotova, Supertoon ove godine donosi i velik broj popratnih programa kao što su ANIMATRAZ - filmovi o animiranim filmovima, program animiranih uvodnih filmskih špica POPCORN TOONS, retrospektivu Milana Blažekovića i mnogi drugi.

U konkurenciji kratkometražnih animiranih filmova ANIMASAURUS REX prikazat će se 24 filma iz svih krajeva svijeta. Uz poznate animirane uspješnice kao što je Oh, Willy... Emme De Swaef i Marca Jamesa Roelsa koji je osvojio više od dvadeset nagrada na najznačajnijim svjetskim festivalima, uključujući i Animafest, prikazat će se i nekoliko filmova koji su bili u konkurenciji za nagradu Oscar, kao što je duhovita priča u nesvakidašnjem suživotu bračnog para Head Over Heels britanskog autora Timothyja Reckarta i Sunday kanadskog autora Patricka Doyona.

U konkurenciju su uvrštena četiri hrvatska kratkometražna animirana filma. Riječ je o nagrađivanim filmovima Fliper Darka Vidačkovića, Bla autorice Martine Meštrović, animirano-dokumentarnom omnibusu Otac skupine autora među kojima je i hrvatski autor Veljko Popović i Pravi anđeo Stjepana Mihaljevića.  U konkurenciji filmova za djecu i mlade PLANKTOON uvršteno je 27 filmova, dok konkurencija animiranih videospotova SUPERTUNES donosi izbor od 65 recentnih animiranih glazbenih spotova. Posebnost ovogodišnjeg programa glazbenih video spotova jest da se on održava u Kinu na plaži Banj gdje će se publika nakon uživanja u glazbi i animaciji moći dodatno zabaviti.

Žiri ovogodišnjeg Supertoona čine Anna Ida Orozs, suosnivačica festivala Primanima u Budaörsu u Mađarskoj i istraživačica na polju dokumentarno-animiranog filma pri ELTE’s Institute of Art Theory and Media Studies, Wiktorija Pelzer, kustosica programa avangardne animacije Animation Avantgarde festivala VIS Vienna Independent Shorts i Simon Bogojević Narath, umjetnički direktor Zagreb filma i autor kratkometražnih animiranih i eksperimentalnih filmova koji su prikazivani i nagrađivani na nekima od najznačajnijih svjetskih filmskih festivala.

Popratni programi SUPERTOONA edukativni su, informativni i zabavni, a među ostalim, donose program filmova o animiranom filmu ANIMATRAZ u tamnici Muzeja Grada Šibenika u kojem će se prikazati animirano-dokumentarni film 1001 crtež jednog od najvećih naših animatora, oskarovca Dušana Vukotića, zatim dokumentarac Quirino Christiani – misterij prvih animiranih filmova te lutka-film Novi guliver iz 1935. i drugi.

U programu animiranih filmskih špica POPCORN TOONS prikazat će se neke od najboljih animiranih filmskih špica i uz retrospektive Saula Bassa i Boba Kurtza otkriti zašto se filmske špice od sredine 20. stoljeća smatraju umjetnošću za sebe, a u Retrospektivi Milana Blažekovića predstaviti neke od najvažnijih radova velikog hrvatskog animatora i najistaknutijeg diznijevca poteklog iz Zagrebačke škole crtanog filma, koji će ujedno biti i gost festivala. Izložba Od stripa do animiranog filma (i natrag) autora Božidara Trkulje koja se otvara 29. srpnja u Galeriji Sv. Krševana predstavit će strip-table i animirane filmove nekih od najznačajnijih domaćih autora čiji rad objedinjuje obje forme.

Svi programi 3. Supertoona besplatni su, a održavaju se u HNK Šibenik (Trg kralja Zvonimira 1), Kinu iza škole (Trg Ivana Gorana Kovačića), Galeriji Sv. Krševana (Ulica Don Krste Stošića), Muzeju Grada Šibenika, Kinu na plaži (Banj) i glazbeno-kulturnom centru Azimut.

Supertoon je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, Grada Šibenika, TZ Grada Šibenika i Gradskog parkinga Šibenik.

Programsku knjižicu Supertoona moguće je preuzeti na ovoj poveznici.

Naslovne fotografije: Fliper; Bla; Otac

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.