Preskoči na glavni sadržaj

U nedjelju počinje 7. Festival židovskog filma

Sedmo izdanje Festivala tolerancije - Festivala židovskog filma održat će se od 19. do 25. svibnja u kinu Europa i Art-kinu Grič, a dio programa bit će prikazan od 7. do 9. lipnja u Art-kinu Croatia u Rijeci. Filmski program festivala donosi 57 igranih i dokumentarnih filmova, dok popratni program donosi edukacijska jutra za mlade uz predavače Mirka Ilića i Branka Lustiga, međunarodnu filmsku radionicu (16. - 25. svibnja) te još mnogo drugih sadržaja. Ulaz na festivalski program je slobodan.

Festival tolerancije – 7. Festival židovskog filma otvara se u nedjelju, 19. svibnja u 19.30 sati u kinu Europa projekcijom filma Kad svane dan (2012) redatelja Gorana Paskaljevića. Ova drama u srpsko-francusko-hrvatskoj koprodukciji govori o umirovljenom profesoru glazbe koji pod neobičnim okolnostima otkriva svoje pravo podrijetlo bila je ovogodišnji srpski kandidat za nagradu Oscar te je dosad osvojila niz priznanja na festivalima diljem svijeta. Otvaranju i projekciji filma nazočit će redatelj Goran Paskaljević, glavni glumac Mustafa Nadarević te hrvatski koproducent filma Damir Terešak (MaXima film).

Filmski program sastoji se od 57 igranih i dokumentarnih filmova iz različitih zemalja, a uključuje i nekoliko hrvatskih naslova. Na festivalu će biti prikazan 10 mjeseci za život (2012) Mladena Ćapina, dokumentarni film prema knjizi Slavka Goldsteina 1941: Godina koja se vraća, koja govori o sudbini obitelji Goldstein tijekom prve godine Drugog svjetskog rata u Karlovcu.

Bit će prikazan i Ljubav koja ne poznaje granice, kratkometražni dokumentarni film Jakova Sedlara o 17-godišnjem Ivici Vranetiću, koji je riskirao svoj život ne bi li spasio živote mnogih Židova tijekom nacističke okupacije Italije. Na programu su i dva kratkometražna dokumentarna filma Brankice Drašković - Neispričane priče: Gorski kotar i Neispričane priče: Sarajevo, koji govore o hrabrim pojedincima koji su spašavali ljude tijekom rata.

U sklopu festivala održavat će se i obrazovna radionica za djecu i mlade o holokaustu pod nazivom Edukacijska jutra. U ponedjeljak, 20. svibnja u 12 sati u kinu Europa Marko Ilić održat će multimedijalno predavanje ”Simboli mržnje“ u sklopu kojeg će se prikazati korištenje neonacističkih simbola u svakodnevnom životu s posebnim naglaskom na sportske događaje. Kao dio istog programa, u četvrtak, 23. svibnja (kino Europa u 12 sati) održat će se projekcija dugometražnog filma Nadarena djeca redatelja Markusa Rosenmüllera koji govori o glazbeno nadarenoj djeci koja razvijaju duboko i iskreno prijateljstvo koje je nadvladalo njihove religiozne i nacionalne različitosti. Nakon projekcije filma, Branko Lustig održat će predavanje o vlastitom iskustvu iz koncentracijskih logora nacističkog režima.

Također, tijekom festivala održat će se i šesto izdanje Međunarodne filmske radionice u sklopu koje će polaznici pod stručnim vodstvom snimiti jedan kratkometražni film i potom taj uradak prikazati zagrebačkoj publici na projekciji koja će se održati 25. svibnja u 18:45 sati u Art-kinu Grič.

Više informacija o festivalu, filmovima te popratnim programima i sadržajima potražite na službenim stranicama, a napomenimo da je ulaz na sve programe slobodan.

Naslovna fotografija: Kad svane dan

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.