Preskoči na glavni sadržaj

U Muzeju Mimara održan sastanak na temu realizacije Nacionalnog programa digitalizacije nezavisnih kinodvorana

U četvrtak, 20. listopada u Muzeju Mimara održan je radni sastanak hrvatskih nezavisnih kinoprikazivača, predstavnika Ministarstva kulture, predstavnika HAVC-a i lokalnih gradskih uprava na temu prijedloga realizacije Nacionalnog programa digitalizacije nezavisnih kinodvorana u skladu s Nacionalnim programom promicanja audiovizualnog stvaralaštva 2010. - 2014.

Sastanak je otvorila Nina Obuljen, državna tajnica u Ministarstvu kulture, a potom je uvodni govor održao ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra, Hrvoje Hribar, naglasivši važnost očuvanja, jačanja i razvoja hrvatske nezavisne kinoprikazivačke mreže. Hribar je istaknuo ulogu mreže u širenju audiovizualne kulture u cijeloj Hrvatskoj, kao i potrebu za digitalizacijom nezavisnih kina. Digitalno kino diže kvocijent inteligencije lokalne zajednice, kazao je.

Tina Hajon, koordinatorica projekta digitalizacije nezavisnih kinoprikazivača predstavila je projekt digitalizacije i plan digitaliziranja hrvatskih nezavisnih kinodvorana 2012/2013. i prisutne upoznala s globalnim aspektima digitalizacije odnosno mogućnostima i novim sadržajima koje omogućava digitalno opremanje kinodvorana.

Predstavila je također rezultate temeljite tehničke inspekcije provedene u 32 nezavisne kinodvorane diljem Hrvatske koje aktivno djeluju te su tako prisutni dobili uvid u stanje domaće nezavisne kinoprikazivačke mreže. Od ukupno 136 kino dvorana, 86 ih je komercijalnih, a 50 je nezavisnih, od kojih niti jedno nije digitalizirano. Digitalizacija malih i srednjih kinoprikazivača neophodna je kako bi se spriječilo njihovo zatvaranje. Nezavisna i art-kina moraju svojom ponudom biti alternativa komercijalnim kinima. Prikazivanjem hrvatskih, europskih i ne-europskih filmova ona opet mogu postati mjesto susreta i druženja uz različite sadržaje, istaknula je Tina Hajon.

Nakon izlaganja, s prisutnim predstavnicima lokalnih gradskih uprava i voditeljima kina diskutiralo se o Planu realizacije i provedbe digitalizacije koji je neophodan kako bi Hrvatska bila u korak s vremenom i s ostatkom Europe. Na kraju sastanka, izneseni su konkretni planovi provedbe projekta digitalizacije koji će se realizirati tijekom 2012. i 2013. godine iz javnih sredstava na nacionalnoj razini i sredstava lokalnih zajednica i kinoprikazivača.

Foto: Alan Vajdić

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.