Preskoči na glavni sadržaj

U kinu Gorica počinje 6. TDF – Tjedan dokumentarnog filma

Tjedan dokumentarnog filma održava se od 9. do 16. travnja 2015., a u 18 sati ga otvara plesni performans ispred (ili u holu) Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica na temu 'Ples s Marijom' – u suradnji s Plesnim odsjekom Umjetničke škole Franje Lučića. Na programu TDF–a je osam dokumentaraca među kojima i domaći naslov Ljubavna odiseja redateljice Tatjane Božić. 

Projekcije u kinu Gorica održavaju se svaki dan osim ponedjeljka 13. travnja u 18 i 20 sati, a na rasporedu je osam naslova. Tako 6. TDF 9. travnja u 20 sati otvara argentinski dokumentarac Ples s Marijom u režiji Ivana Gergoleta. Priča je to o Mariji Fux koja ima ima devedeset i četiri godine i još uvijek redovito pleše. U njezinom plesnom studiju u Buenos Airesu svi su dobrodošli bez obzira na predispozicije. Ipak, u toj dobi, Maria pred sobom ima posljednju barijeru – ograničenje vlastitog ostarjelog tijela. Duh četrdeset i pete u režiji Kena Loacha progovara o 1945. koja je bila presudna godina u povijesti Ujedinjenog Kraljevstva. Jedinstvo koje je vodilo Britance kroz rat sjedinjeno s iskustvom tegobnog međuratnog vremena dovelo je do ideje o boljoj budućnosti. U dokumentarcu su korišteni izvorni filmski zapisi dobiveni iz arhiva diljem UK-a uz zvučne snimke te nedavne intervjue sa svjedocima tih zbivanja. Na platnu kina Gorica prikazat će se i film Journey to Jah redatelja Noëla Dernescha i Moritza Springera. Film je sniman sedam godina, a kamera prati dva jedinstvena reggae umjetnika – njemačkog po imenu Gentleman i talijanskog po imenu Alborisie – u potrazi za autentičnošću daleko od zapadnjačkih potrošačkih društava u zemlji rastafarijanstva i reggae glazbe, Jamajci. U petak, 10. travnja u 20 sati prikazat će se i domaće ostvarenje redateljice Tatjane Božić, Ljubavna odiseja. Riječ je o gorko-slatkoj dokumentarnoj komediji o 20 godina ljubavnih (ne)uspjeha redateljice.

Tu su još i filmovi Svakodnevna Pobuna redatelja Arasha T. Riahija i Arman T. Riahija – priča o najboljim primjerima aktualnih nenasilnih prosvjeda. Od ukrajinskog Femena, srpskog Otpora, američkog Occupy, španjolskih Indignadosa, britanskih Everything Is OK sve do Arapskog proljeća i Zelene revolucije u Iranu. Usputna stanica redatelja Kaveha Bakhtiarija govori o Amiru - useljeniku iz Irana koji je svoj skromni stan u Ateni preorganizirao u sklonište za ljude u tranzitu, za emigrante koji su poput njega odlučili napustiti svoje zemlje u kojem čekaju dokumente, kontakte ili krijumčara ljudima. Priča o životu, glazbi te društvenoj i političkoj ulozi Fele Anikulapa Kutija, dokumentarni film U potrazi za Felom redatelja Alexa Gibneyja, prikazuje se u nedjelju 12. travnja u 18 sati, a Narko kultura u režiji Shaula Schwartza na rasporedu je 12. i 16. travnja. 

Cijena ulaznice za sve projekcije iznosi 15 kuna. 

Tjedan dokumentarnog filma održava se u suradnji s producentsko-distribucijskom kućom Restart i uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra. 

Raspored projekcija i plakat ovogodišnjeg izdanja TDF-a dostupni su na poveznici s desne strane, a svi detalji na službenim stranicama Pučkog učilišta ili na Facebook profilu Kino Gorica Pouvg

Naslovne fotografije: plakat manifestacije, scena iz filma Ljubavna odiseja

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.