Preskoči na glavni sadržaj

U kinima Najljepša je zemlja moja sa Zrinkom Cvitešić

Od nedjelje 16. ožujka na programu zagrebačkog kina Europa je njemačko-srpsko-hrvatska koprodukcija Najljepša je zemlja moja Michaele Kezele u kojoj glavnu ulogu tumači Zrinka Cvitešić.
 

Radnja filma odvija se 1999. godine na Kosovu, za vrijeme NATO-ovog bombardiranja SR Jugoslavije. Mlada srpska udovica Danica (Cvitešić) živi s dva sina na srpskoj strani rijeke Ibar. Kad se ranjeni vojnik UCK-a Ramiz (Mišel Matičević) skloni u njezinu kuću, Danica mora odabrati da li mu pomoći ili ga predati srpskim snagama. Iako zna da će time dovesti u opasnost sebe i djecu, Danica odluči riskirati...

Režiju i scenarij filma potpisuje njemačka filmašica hrvatskog podrijetla Michaela Kezele, kojoj je ovo debitantsko dugometražno ostvarenje. Studirala je režiju na Školi za film i televiziju (HFF) u Münchenu, a najveći uspjeh do sada postigla je diplomskim kratkometražnim filmom Milan koji je prikazan na brojnim međunarodnim festivalima i za koji je 2008. bila nominirana za Studentske nagrade Američke filmske akademije. Zanimljivo je da je 1999. godine odigrala jednu od glavnih uloga u Dubrovačkom sutonu Željka Senečića.

Uz Cvitešić i Matičevića u ostalim se ulogama pojavljuju Andrija Nikčević i Slavko Štimac. Direktor fotografije je Felix Novo de Oliveira, montažeri André Bendocchi-Alves i Stine Sonne Munch, scenograf Goran Joksimović, kostimograf Ljiljana Petrović, a skladatelji Gerd Baumann, Martina Eisenreich i Gregor Hübner.


Zrinka Cvitešić u sceni iz filma

Najljepša je zemlja moja hrvatsku je premijeru imao ljetos na 60. Festivalu igranog filma u Puli, gdje ga je Žiri mladih filmofila proglasio najboljim u Sekciji manjinskih koprodukcija. Zagrebačka premijera filma održava se u nedjelju 16. ožujka u kinu Europa, u čijoj će dvorani Müller ostati na redovnom programu do kraja mjeseca.

Hrvatski koproducent je MaXima film, a film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra. Distributer je 2i Film.
 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.