Preskoči na glavni sadržaj

U kina stižu Bit ćemo prvaci svijeta i Inferno

U kinima će u četvrtak 26. ožujka na repertoaru zaigrati dvije manjinske hrvatske koprodukcije: sportska drama o osnivačima čuvene jugoslavenske škole košarke pod naslovom Bit ćemo prvaci svijeta, te Inferno, drama o mladoj obitelji koja se želi izboriti za svoje mjesto pod suncem u surovom kapitalističkom okruženju.

Sportska drama Bit ćemo prvaci svijeta redatelja Darka Bajića nastala je u srpsko-hrvatsko-slovenskoj koprodukciji, a prikazuje put mladih sportaša od samih začetaka škole košarke u bivšoj Jugoslaviji do osvajanja zlatne medalje na Svjetskom prvenstvu. Redatelj filma je Darko Bajić, scenarij je napisao Nebojša Romčević u suradnji s Gordanom Mihićem i Ognjenom Sviličićem, za kameru je zaslužan Milan Tvrdišić, a montažu potpisuje Andrija Zafranović. Glavne uloge nose Strahinja Blažić, Borislav Stanković, Radomir Šaper i Aleksandar Nikolić, a u ostalim se ulogama pojavljuju i hrvatski glumci Leon Lučev, Iva Babić, Goran Bogdan, Robert Kurbaša, Krešimir Petar Ćosić i drugi.

Producent filma je Intermedia Network (Srbija), a koproducenti su Kinorama (Hrvatska) i Perfo (Slovenija). Film distribuira Blitz film i video, a bit će prikazan na 16 lokacija, u sva tri Cineplexx i osam Cinestar kina te u pet malih nezavisnih kina.

U četvrtak će u sklopu CineFesta u kinima Cinestara u Zagrebu, Rijeci i Osijeku zaigrati i film Inferno, manjinska hrvatska koprodukcija redatelja Vinka Möderndorfera. Film je međunarodnu premijeru imao na uglednom Pusan International Film Festivalu u listopadu prošle godine, nakon čega je prikazan na brojnim međunarodnim filmskim festivalima. 

Film je nastao u koprodukciji Slovenije, Hrvatske, Srbije i Makedonije, a prati mladu obitelj koja se želi izboriti za svoje mjesto pod suncem u surovom kapitalističkom okruženju. Zbog nedostatka posla i teške ekonomske krize protagonisti filma postavljeni su u nezavidni položaj u kojem osjećaju svu opresiju sistema.

Scenarij i režiju filma potpisuje Vinko Möderndorfer, kameru Mirko Pivčević, montažu Andrija Zafranović, a glavne uloge nose Marko Mandić, Medea Novak, Marko Bukvič, Lara Volavšek, Renato Jenček, Jernej Šugman, Jana Zupančić i Sebastian Cavazza. Glavni producent filma je Forum Ljubljana, a koproducenti su hrvatska Kinorama, makedonski Sektor Film, srpski delirium Films te RTV Slovenija.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.