Preskoči na glavni sadržaj

U kina stiže film Dan po dan - prvi dokumentarac o rijetkim bolestima

Dan po dan prvi je dokumentarni film o rijetkim bolestima, nastao kao projekt Hrvatskog saveza za rijetke bolesti, krovne organizacije za rijetke bolesti u Hrvatskoj. Premijera filma zakazana je za 27. veljače u zagrebačkom Kinu Tuškanac, a nakon toga kreće u redovnu distribuciju u nezavisnim kinima diljem zemlje. Predstavljanje filma planirano je i u Srbiji te Sloveniji obzirom da su u snimanju filma sudjelovali i pacijenti iz navedenih zemalja. 

Film je režirao Boris Poljak koji potpisuje i fotografiju, producentica je Vera Robić-Škarica, scenaristica Anja Kladar, izvršni producenti Anja Kladar, Tihana Kreso i Nikola Bišćan dok vizualni dizajn potpisuje Robert Veličkovski. U filmu su prikazane priče iz života oboljelih od rijetkih bolesti i članova njihovih obitelji, kroz koje se gledatelji upoznaju s problemima s kojima se susreću pri ostvarivanju svojih prava iz zdravstvenog i socijalnog sustava te kako ih okolina doživljava. U filmu također govore i stručnjaci te predstavnici vanjskih organizacija i centara za rijetke bolesti koji su prikazani kao primjeri dobre prakse. Film je snimljen tijekom 2014. godine, prikazivat će se i u drugim gradovima Hrvatske, a prijavljen je na festivale u zemlji i inozemstvu. 

Rijetke bolesti su prema definiciji one bolesti koje se javljaju na manje od 5 pojedinaca na 10.000 stanovnika. Iako rijetke, kada se uzme veliki broj rijetkih bolesti (između 6.000 i 7.000 različitih dijagnoza) dolazimo do podatka da u Europi od rijetkih bolesti boluje oko 6 do 8 posto cjelokupne populacije. S medicinske strane, to su najčešće kronične, degenerativne i smrtonosne bolesti, zbog čega je oboljelima značajno smanjena kvaliteta života, pogotovo jer su ovisni o tuđoj pomoći. Čest je slučaj da se takve bolesti kasno dijagnosticiraju, upravo zbog svoje rijetkosti.

Sa socijalne strane, javnost, a čak i medicinski krugovi, imaju vrlo malo saznanja o rijetkim bolestima, zbog čega je medicinska skrb slabo organizirana, a lijekovi skupi ili slabo istraživani. S obzirom da postoji širok spektar simptoma, a mnogi od njih su vrlo teški, oboljeli rijetko kad mogu sudjelovati u društvenom životu svoje zajednice koja nije prilagođena njihovim potrebama. Samim time, oboljeli se susreću s mnogim medicinskim, socijalnim i psihološkim problemima. Nerazumijevanje, depresija, izolacija i anksioznost su nezaobilazan dio života osoba oboljelih od rijetkih bolesti i članova njihovih obitelji. 

Detalje o filmu potražite na njegovoj službenoj stranici

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.