Preskoči na glavni sadržaj

U četvrtak počinje 9. Festival 25 FPS

Deveto izdanje Festivala 25 FPS, međunarodne filmske manifestacije posvećene eksperimentalnom, inovativnom, nezavisnom i umjetničkom filmu, održat će se od četvrtka 26. do nedjelje 29. rujna u kinodvorani zagrebačkog Studentskog centra. Nakon četiri zagrebačka dana Festival 25 FPS seli se u riječko Art-kino Croatia, a u vikendu 5. listopada vraća se u Zagreb u kino Tuškanac s programom nagrađenih filmova. 

Natjecateljski program Festivala 25 FPS prikazat će 26 naslova podijeljenih u sedam cjelina. Među odabranim filmovima su i recentne festivalske uspješnice kao što su Tisuću sunaca Mati Diop - pobjednički film ovogodišnjeg izdanja FID Marseillea, animirani film Futon Yoriko Mizushiri nagrađen na prestižnom festivalu animacije u Hirošimi i Cvjetanje Naoko Tasake nagrađen na festivalu u Ann Arboru. Filmovi se natječu za tri jednakovrijedna Grand prixa koja dodjeljuja Veliki žiri (Takashi Makino, Laida Lertxundi, Beatrice Gibson) i nagrade koju dodjeljuje Žiri kritike (Velimir Grgić, Nino Kovačić, Stipe Radić).

U natjecateljski program ove je godine uvršten rekordan broj radova hrvatskih autora. Riječ je o filmovima Autofocus Borisa Poljaka, Razglednice Ane Hušman i Najmanji Tomislava Šobana te filmu Sitna ptica Dane Komljena nastalom u srpsko-hrvatskoj koprodukciji. Spomenimo i da se dosadašnji program Focus on Croatia u kojem se predstavljaju inovativna i odvažna domaća filmska ostvarenja ove godine pojavljuje pod novim nazivom Refleksi. U tom programu moći će se pogledati filmovi Binary Pitch Vladislava Kneževića, There Aren’t Words for What We Do or How We Feel so We Have to Make Them Up riječke Fokus Grupe, Borne by the Birds Marka Tadića, Amnezijak na plaži Dalibora Barića, Trapula Ivana Ramljaka i Marka Škobalja i Deep end Art No.1 Ivana Ladislava Galete.


Razglednice, r. Ana Hušman

Nenatjecateljski program Festivala 25 FPS prikazat će izbor iz povijesti filmske avangarde i njezinih suvremenih inačica. Prije svakog natjecateljskog programa bit će emitiran po jedan film iz Oda filmu, minišetnje kroz povijest filmske avangarde koja uključuje antologijske radove autora kao što su Bruce Baillie, Robert Nelson, Stan Brakhage i mnogi drugi. U programu Žiri predstavlja članovi Velikog žirija Festivala 25 FPS predstavit će se domaćoj publici vlastitim radovima. Beatrice Gibson predstavit će se svojim novim filmom Tigrov um, jednim od laureata ovogodišnjeg roterdamskog festivala, a njezin program donosi i ponovno pronađeno metafilmsko ostvarenje Symbiopsychotaxiplasm: Take One Williama Greavesa iz 1968. Program Laide Lertxundi obuhvatit će četiri filma te losanđeleske autorice uz filmove autora koji su u neposrednoj blizini Hollywooda stvarali svježe i inovativne neholivudske filmove. Presjek rada Takashija Makina čine dva njegova filma u kojima do izražaja dolaze njegova fascinacija trećom dimenzijom i težnja za neponovljivosti filmskog iskustva.


Symbiopsychotaxiplasm: Take One, r. William Greaves

Program Expanded Cinema posvećen je praksama koje istražuju fuziju filma, vizualnosti i glazbe te koje koncept gledanja filma u kinu promišljaju na nove i originalne načine, dok Kino 23 donosi dva dugometražna ostvarenja koja su nastala unutar srednje struje ili već imaju status klasika, a stilski ili dramaturški oslanjaju se na metode karakteristične za eksperimentalni film. Jedan od njih je u Cannesu nagrađen Poslije tame svjetlo kontroverznog meksičkog redatelja Carlosa Reygadasa iz 2012., koji će na 25 FPS-u imati svoju hrvatsku premijeru, a drugi je Boja nara (1968) Sergeja Paradžanova, armenskog autora kojeg je Jean-Luc Godard nazvao vrhovnim svećenikom filmskoga hrama u kojemu caruju slike, svjetlo i zbilja.

Novost ovogodišnjeg festivala je program Kratka baza namijenjen ljubiteljima eksperimentalnog filma i budućim članovima filmskog kluba Udruge 25 FPS u kojem će se u intimnoj atmosferi prikazati nekoliko klasika avangardnog filma, koji su kod nas rijetko prikazivani u originalnim formatima i na velikom platnu.


Boja nara, r. Sergej Paradžanov

Nakon Zagreba, Festival 25 FPS seli u riječko Art-kino Croatia gdje će se 30. rujna i 1. listopada predstaviti izborom filmova iz natjecateljskog i popratnih programa s ovogodišnjeg izdanja. Cjelovit raspored provjerite na ovoj poveznici. Program nagrađenih filmova održat će se u subotu, 5. listopada u zagrebačkom kinu Tuškanac.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.