Preskoči na glavni sadržaj

U Ateni se snima Trema

U Ateni je jučer započelo snimanje grčko-hrvatsko-francusko-nizozemske produkcije Trema (Interruption), debitantskog dugometražnog ostvarenja nagrađivanog grčkog redatelja i scenarista Yorgosa Zoisa. Hrvatski koproducent je Jaako dobra produkcija, a film se realizira u suradnji s Tuna filmom i Nukleus filmom.

Trema govori o premijeri najiščekivanijeg avangardnog kazališnog komada godine. Gledatelji sjedaju na svoja mjesta i predstava započinje. Sedmoro naoružanih mladih, nevinih izraza lica, ulazi na pozornicu i nasumičnim odabirom izvlači nekoliko ljudi iz publike. Govore im da osmisle novu predstavu, no uz jedan uvjet: sada sve mora biti stvarno – od nastupa do metaka. Preostala publika s velikim zanimanjem gleda predstavu, ne znajući je li točka stvarna ili ne…

Produkcija Treme potrajat će sve do 1. rujna, a glavnina scena snima se u atenskom kazalištu Pallas. Od hrvatskih članova ekipe na setu su kostimografkinja Zorana Meić, drugi snimatelj Tomislav Sutlar, tehničar digitalne obrade slike Pavel Posavec, snimatelj tona Hrvoje Petek te producent Siniša Juričić.

Redatelj i scenarist Yorgos Zois (Atena, 1982.) postigao je zapažene uspjehe svojim dosadašnjim kratkometražnim filmovima: debitantski Casus Belli (2010.) premijerno je prikazan na 67. venecijanskoj Mostri, a zatim u natjecateljskim programima Rotterdama, Clermont-Ferranda, Palm Springsa… Drugim ostvarenjem, Out of Frame (2012.), osvojio je nagradu Europske filmske akademije u selekciji Horizonti 69. Venecije čime je sukcesivno bio nominiran za najbolji kratkometražni film na godišnjoj dodjeli nagrada EFA-e.

Trema je tijekom pretprodukcije sudjelovala u programima CineLink (Sarajevo Film Festival, 2011.; nagrada CNC-a), TorinoFilmLab (Filmski festival u Torinu, 2012.; Produkcijska nagrada) i L’Atelier (Međunarodni filmski festival u Cannesu, 2013.)

Film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra za poticanje proizvodnje filmskih koprodukcija s manjinskim hrvatskim udjelom, a premijera je najavljena za proljeće 2015. godine.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.