Preskoči na glavni sadržaj

U Annecyju održana svjetska premijera filma Moral Support Vuka Jevremovića i međunarodna Prozora s južne strane Eugena Bilankova

U petak, 14. lipnja, održana je svjetska premijera filma Moral Support autora Vuka Jevremovića pred punom dvoranom centra za kulturu Bonlieu, u sklopu natjecateljskog programa kratkometražnih filmova. Film Prozori s južne strane Eugena Bilankova u Annecyju se prvi put predstavio međunarodnoj publici, u četvrtak, 13. lipnja, u konkurenciji studentskih filmova. 

"Gledati film s publikom na velikom platnu je ludilo! Za ovako nešto živimo. Isplatilo se sve - dvije godine crtanja i četiri minute gledanja, osjećam se kao rock zvijezda," poručio je Vuk Jevremović povodom svjetske premijere njegova filma Moral Support, koji je inspiriran glazbom benda Laibach. Film se u Annecyju prikazao u petak, 14. lipnja u sklopu kratkometražne konkurencije 47. izdanja Međunarodnog festivala animiranog filma u Annecyju. 

Dan ranije, na festivalu je međunarodnu premijeru imao film Prozori s južne strane autora Eugena Bilankova, u sklopu studentskog natjecateljskog programa. Film je svjetsku premijeru imao na Svjetskom festivalu animiranog filma Animafest Zagreb, na kojem je osvojio posebno priznanje. 

"Zbilja je ludo prikazivati svoj film pred ovolikom publikom! Svi su govorili da je Annecy velik festival, ali to shvatiš tek kad dođeš ovdje. Savjet za buduće posjetitelje: rezervirajte sve unaprijed, spremite kupaće i strpajte par sendviča u kufer," poručio je Eugen iz Annecyja.

Riječ je o animiranom filmu koji prati kontemplaciju prekida devetogodišnjeg romantičnog odnosa. Zvučna slika filma gradi se dokumentarnim postupcima, a animacijom se ilustriraju psihološki i emotivni prostori tih ‘prekidnih’ razgovora. 

U petak je premijeru imao i namjenski film autora Ivane Bošnjak Volda i Thomasa Johnsona Volde za TED-Ed pod naslovom Hladi li sadnja drveća naš planet? (Does Planting Trees Actually Cool the Planet?), a na Annecyju se prikazivala i manjinska koprodukcija Borisova pekarnica Maše Avramović (hrvatski koproducent je Draško Ivezić, Jadranska animacija). 

Festival u Annecyju ove se godina održavao od 9. do 15. lipnja.

Naslovna fotografija: (kolaž) Vuk Jevremović; Eugen Bilankov

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.