Preskoči na glavni sadržaj

Tvornice radnicima Srđana Kovačevića osvojio Grand Prix na DokuFestu; posebno priznanje manjinskoj koprodukciji Novi imperij

Višestruko nagrađivani dugometražni dokumentarni film Srđana Kovačevića Tvornice radnicima osvojio je Grand Prix na netom završenom međunarodnom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma DokuFest u kosovskom Prizrenu. Posebno priznanje žirija programa Human Rights Dox osvojila je hrvatska manjinska koprodukcija Novi imperij redateljice i scenaristice Anne Shishove. Hrvatski koproducent filma je Siniša Juričić (Nukleus Film). 

U obrazloženju nagrade Balkan Dox stoji: "Žiri je jednoglasno odabrao dokumentarac koji otkriva složenu i univerzalnu dinamiku mikrokozmosa u kojem je ljudska solidarnost dovedena u pitanje brutalnim društvenim silama, koristeći osjetljiv pristup i preciznu promatračku kameru". 

Film Tvornice radnicima imao je svjetsku premijeru u lipnju prošle godine na Međunarodnom natjecateljskom programu Sheffield DocFesta i do sad je osvojio nagradu Fipresci na Motovun Film Festivalu, zatim nagradu za najbolji film na Liburnija Film Festivalu i najbolji dokumentarni film na Filmskom festivalu u Trstu, a nagrađen je i kao najbolji dokumentarni film na Filmskom festivalu CROSSING EUROPE u Linzu. Dobitnik je i nagrade Oktavijan za Najbolji dugometražni dokumentarni film 2022. 

Priča filma prati radnike koji se deset godina nakon što su preuzeli tvornicu ITAS u Ivancu bore se za opstanak u kapitalističkoj ekonomiji. Portret je to zajednice koja udružuje snage kako bi zaštitila svoj rad i spremna je podnijeti žrtvu na putu prema cilju. Prateći situaciju iznutra, redatelj Srđan Kovačević ulazi u kovitlajući otpor, postavljajući u središte radnje dilemu današnjeg radništva: može li ideja 'tvornice radnicama' opstati ili je to još jedan utopijski san?

Film je nastao u produkciji kuće Fade In, a producirali su ga Sabina Krešić i Luka Venturin. Damir Čučić film je i montirao, uz Ivu Kraljević i Srđana Kovačevića. Za dizajn i obradu zvuka bio je zadužen Ranko Pauković, a za kolor korekcije Magdalena Ptiček i Darko Kušlan. Film Tvornice radnicima nastao je uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Zagreba. 

Posebno priznanje žirija u sklopu programa Human Rights Dox otišlo je manjinskoj hrvatskoj koprodukciji, dugometražnom dokumentarnom filmu Novi imperij redateljice i scenaristice Anne Shishove. Radnja filma prati Anyu (17), običnu tinejdžerica koja je sanjala o tome da život u Rusiji učini boljim. U ožujku 2018. uhićena je i zatvorena pod izmišljenim optužbama za ekstremizam. Tri godine kasnije, njezina majka nastavlja svoju očajničku borbu da dokaže kćerinu nevinost.

"Redateljica briljantno analizira i prikazuje gušenje slobode izražavanja i slobode okupljanja u Rusiji. Ona također pokazuje različite eksplicitne i implicitne oblike nasilja u zemlji u kojoj su sustavna kršenja ljudskih prava norma, a odjeci staljinističke represije osjećaju se u svakodnevnom životu", stoji između ostalog u obrazloženju žirija. Hrvatski koproducent filma je Siniša Juričić (Nukleus Film). 

Cjelovit popis nagrađenih uz obrazloženja žirija potražite na ovoj poveznici

Naslovne fotografije: dodjela nagrada na DokuFestu; scena iz filma Novi imperij

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.