Preskoči na glavni sadržaj

Turizam! i Zid smrti, i tako to u natjecateljskom programu Visions du Réela

Opservacijski dokumentarac Turizam! redatelja Tonćija Gaćine i srpsko-hrvatska koprodukcija Zid smrti, i tako to u režiji Mladena Kovačevića uvršteni su u natjecateljski program 47. izdanja Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Visions du Réel koji se od 15. do 23. travnja održava u švicarskom Nyonu. 

Turizam! je svoju svjetsku premijeru imao na 12. izdanju festivala ZagrebDox, a prikazivanje u natjecateljskom programu srednjeg metra Visions du Réela bit će mu međunarodna premijera. Uz režiju, Tonći Gaćina potpisuje scenarij i kameru, montažu Jan Klemsche, oblikovanje zvuka Martin Semenčić, grafički dizajn Ana Vuko, producent je Tibor Keser, a film je nastao u produkciji Akademije dramske umjetnosti Zagreb i Kino kluba Split. Film Turizam! prati upravo to - turizam u Splitu i male ljude, slabo vidljive, koji svim snagama pružaju usluge gostima u nadi za zaradom. Film ujedno istražuje i fenomen turizma kroz njegove ponekad rubne aktivnosti. 

Srpsko-hrvatska koprodukcija Zid smrti, i tako to u Švicarskoj će doživjeti svoju svjetsku premijeru. Uz režiju, Mladen Kovačević odradio je posao producenta i scenarista, a film je nastao u produkciji Horoptera i Restarta – hrvatski koproducent je Tibor Keser, a pridruženi producenti su Vanja Jambrović i Oliver Sertić (Restart). Film priča o Brankici, bivšoj zvijezdi obitelji cirkusanata i akrobata. 'Zid smrti' nekad je bio središnja atrakcija na sajmištima, a Brankičina braća bili su velike zvijezde. Brankica je tada bila 'princeza zida' vozeći motor već kao desetogodišnje dijete. Sada, kao 43-godišnja baka šestoro unučadi, to je sve što zna raditi. Provodi život boreći se s gravitacijom jureći po svojoj uspravnoj cesti koja doslovno nema ni početka ni kraja. Sve što joj preostaje su sjećanja. 

Na 47. izdanju uglednog Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Visions du Réel prikazat će se 180 filmova iz 49 zemalja svijeta, od čega će njih 90 imati svjetsku, a 26 međunarodnu premijeru.

Sve ostale detalje potražite na službenim stranicama festivala

Naslovne fotografije: scene iz filmova Turizam! i Zid smrti, i tako to 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.