Preskoči na glavni sadržaj

Tu tamo i Zvir na festivalu New Horizons u Poljskoj

Dva hrvatska kratkometražna filma prikazuju se na 16. izdanju T-Mobile Međunarodnog filmskog festivala New Horizons, koji se od 21. do 31. srpnja održava u poljskom gradu Wroclawu. Uz njih, u programu Panorama Gala prikazuje se i hrvatska manjinska koprodukcija Sieranevada rumunjskog redatelja Cristija Puiuja.

Animirani film Tu tamo redatelja Alexandera Stewarta uvršten je u natjecateljski program europskih kratkometražnih filmova. Film počinje kao bilježnica putnika, sa skicama koje su nastale u ljeto 2014. na hrvatskoj obali i u Zagrebu, no detalji se brzo počnu rastvarati u apstraktne utiske s rubova sjećanja. Za ovaj autorski projekt Alexandera Stewarta, animaciju supotpisuje Darko Masnec, koloriranje Ivan Košutić i Jelena Oroz, a miks zvuka Gideon Kiers. Producentica je Vanja Andrijević iz Bonobostudija. 

Kratkometražni igrani film Zvir redatelja Miroslava Sikavice prikazuje se u programu Specijalnih projekcija. Premijerno prikazan u selekciji „15 dana autora“ u Cannesu, gdje je nagrađen posebnim priznanjem, film govori o tome kako se jedan mutan i lakomisleno prihvaćen građevinski posao u apartmanskom naselju na jadranskoj obali pretvara u komplikaciju za bagerista iz dalmatinskog zaleđa. Scenarij potpisuju Miroslav Sikavica i Marija Šimoković Sikavica, direktor fotografije je Danko Vučinović, montažu potpisuje Marko Ferković, producenti su Lana Ujdur i Boris T. Matić iz Propeler Filma, a glavne uloge u filmu ostvarili su Ivan Smoljo i Marko Ban

Dugometražni igrani film Sieranevada nastao je u koprodukciji pet europskih zemalja - Rumunjske, Francuske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Makedonije. Premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Cannesu, film govori o jednom obiteljskom okupljanju na komemorativnoj večeri. Scenarij i režiju filma potpisuje Cristi Puiu, a hrvatska koproducentica je Zdenka Gold iz Spiritus movensa.

Svi su naslovi sufinancirani sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.

Više informacija potražite na službenoj festivalskoj stranici.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.