Preskoči na glavni sadržaj

Trijumf domaćih filmašica na 8. STIFF-u

Posljednji dan 8. Međunarodnog studentskog filmskog festivala obilježila je ceremonija dodjela nagrada koje se dodjeljuju najboljim filmovima u kategoriji dokumentarnog, igranog i animiranog filma, a između više od 700 prijavljenih i 38 odabranih, nagrađena su dva filma hrvatskih autorica — dokumentarni film Jasmine Beširević Sad sam ja Irena i igrani film Sare Grgurić U šumi, dok je u kategoriji animirani film pobjedu odnio švicarski film Peel / Ljuske Samuela Pattheya i Silvain Monneya. U istoj kategoriji posebno priznanje žirija dodijeljeno je još jednom domaćem autoru — Natku Stipaničevu za film Arka.

Žiri za dokumentarni film u sastavu Goran Dević, Bela Bračko-Milešević i Sara Huskić nagradili su film Sad sam ja Irena, autorice Jasmine Beširević (Hrvatska, 2021., Akademija dramske umjetnosti Zagreb) te obrazložili: "Mlada autorica minimalnim sredstvima uspjela je svoju protagonisticu navesti na filmsku introspekciju jedne osobne traume. U redateljski čistom i ljudski ravnopravnom odnosu zajedno su kreirale dramsku situaciju od koje je nastala ova briljantna dokumentaristička minijatura. Zbog autorske zrelosti kojom tematizira verbalno zlostavljanje u obitelji žiri jednoglasno nagrađuje Jasminu Beširević za film Sad sam ja Irena". Uz nagradu, žiri je pohvalio film Drenjine, autora Nikole Stojanovića (Srbija, 2020., Fakultet dramskih umetnosti Beograd) uz objašnjenje: "Autor filma Drenjine Nikola Stojanović kroz naizgled bizarni događaj hrabro portretira univerzalnu obiteljsku problematiku. Film je izradio u potpunosti samostalno, a istovremeno uspio priču napraviti jasnom, likove iskrenima i opipljivima." 

O pobjedničkom filmu u kategoriji igrani film odlučivao je žiri u sastavu Sanjin Stanić, Tomislav Šoban i Matija Zanoškar. Pobjedu je odnio film riječko-grobničke autorice Sare Grgurić, U šumi (Hrvatska, 2020., Akademija dramske umjetnosti, Antitalent) koji nakon Zlatnih kolica na Zagreb Film Festivalu i nagrade Nest na Međunarodnom filmskom festivalu u San Sebastianu nastavlja svoj pobjednički niz. Riječima žirija: "Na svojem putovanju u doba pandemije, film nas odvodi u naoko idiličnu izolaciju. Ipak idilična izolacija je rijetka kao što je rijetko i snimanje na 16 mm filmu. Svojom suverenom i jasnom režijom uprizoruje mučan period dvoje mladih ljudi zatočenih u rutinu. U vezi koja je uronjena u tradicionalizam ubrzo shvaćamo da jedan od protagonista želi van i to tko zna koliko dugo. Lišen naglašavanja i crno bijelih podjela, stupnjevito gradira nemogućnost komuniciranja dvoje glavnih likova koji prenose klaustrofobiju na gledatelja. Promišljene fotografije, upečatljive mizanscene, protočne montaže.., film U šumi ostavlja bez daha."

Posebnu pohvalu žiri je dodijelio filmu Dustin (Francuska, 2020. Square Eyes), francuske autorice Naïle Guiguet te obrazložio: "Gospođica Dustin vodi nas kroz jedan od najrealističnijih uprizorenja noćnog izlaska u filmovima. Od Rave partija preko aftera dobivamo uvid u probleme identiteta transrodnih osoba kroz odnose queer zajednice. Bez klišeja, bez predrasuda, bez uljepšavanja, bez mistificiranja, nepristrano, prozračno, erotično i poetično. Svakako je jedan od najdojmljivijih filmova koje smo gledali."

Jedina kategorija u kojoj pobjedu nisu odnijele žene je kategorija animiranog filma u kojoj su o najboljem filmu odlučivali Ivana Pipal, Auden Lincoln-Vogel i Ana Klepo te najboljim proglasili švicarski film Samuela Pattheya i Silvain Monneya Peel / Ljuske (Švicarska, 2020., Square Eyes). Riječima žirija: "Peel / Ljuske je animirani film koji se istaknuo svojom posebnošću kroz fokusiranje na prostor i ljude koji nisu često u centru pažnje. Redateljeva predanost umjetničkoj praksi pažljivog promatranja i vizualne meditacije vidljiva je kroz cijeli film i omogućuje postizanje pjesničkog sklada između dokumentarne distance i subjektivnog dojma. Jednostavan stil crteža i limitirana animacija donose suptilne detalje koji uz pomoć odličnog dizajna zvuka dobivaju taktilnu dimenziju. Žiri je ugodno iznenađen načinom na koji ta suptilnost postaje privlačna i dirljiva u odnosu na sporiji tempo filma."

U istoj kategoriji pohvaljen je film Arka (Hrvatska, 2020., Akademija likovnih umjetnosti Zagreb, Kreativni sindikat) domaćeg autora Natka Stipaničeva uz obrazloženje: "Izražena atmosferičnost filma Arka u kombinaciji sa spretnom režijom i kreativnom idejom stvara posebno kinematografsko iskustvo i ostavlja gledatelja sa osjećajem delikatnog humora usmjerenog prema prihvaćanju sporog izumiranja i nemogućnosti promjene tijeka događaja, kroz koji svakodnevni život postaje apsurdno besmislen."

Uz nagrade žirija, koji se sastojao od jednog redatelja čiji je film prethodnih godina bio dio STIFF selekcije, jednog filmskog profesionalca i jednog studenta, dodijeljena je i Nagrada publike i to izraelskom filmu Naglas, Tamare Mamon.

Dizajn nagrade 8. STIFF-a potpisuje Natalija Stefanović dok cjelokupnog vizualnog identiteta studentica Gea Rajić.

8. STIFF koji je od 4. do 7. studenog 2021. godine održan u Art-kinu, okupio je brojne međunarodne goste, autore, filmske radnike i filmoljupce; prikazano je 38 filmova u konkurenciji te pet izvan konkurencije; održani su razgovori s autorima; otvorena je međunarodna izložba U prijenosu u Galeriji SKC te su zaljubljenici u filmsku čaroliju imali priliku maštati i odlutati u nove svjetove te unatoč pooštravanju epidemioloških mjera dostojno proslaviti tjelesnost transformativnim vizualnim putovanjem — uživo.

Međunarodni studentski filmski festival / Student International Film Festival (STIFF) pokrenut je 2014. godine u produkciji udruge Filmaktiv i Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci (SKC) s ciljem predstavljanja najboljeg od svjetske recentne filmske produkcije studentskog i debitantskog filma.

STIFF je sufinanciran sredstvima Sveučilišta u Rijeci, HAVC-a, Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije, Zaklade Kultura nova i Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva. 

Sve ostale informacije dostupne su na službenim stranicama festivala

Naslovna fotografija: pobjednici 8. STIFF-a

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.