Preskoči na glavni sadržaj

Tribina 'Izvanserijske TV serije' u Kulturnom centru Mesnička

Prva u nizu tribina 'Izvanserijske TV serije', s podnaslovom 'Sluškinjina priča: o nastajanju totalitarizma', održat će se u ponedjeljak 7. svibnja u Kulturnom centru Mesnička. Tribina počinje u 20.30 h. Cilj tribina je ljubiteljima serija dati prostor za raspravu te priliku da teme vezane uz serije 'pretresu' sa stručnjacima iz određenih područja.

Prva sezona TV serije Sluškinjina priča poslužila je kao odskočna daska za raspravu o mnogim temama od velike društvene važnosti. Ponajprije se to odnosi na ovog mjeseca ratificiranu Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Ovaj međunarodni ugovor poznatiji kao Istanbulska konvencija mjesecima je bio, i još uvijek jest, jedno od gorućih pitanja hrvatske javnosti. U jeku rasprave o Istanbulskoj konvenciji, u Hrvatskoj je održan i prosvjed 'Sluškinje ustaju za ratifikaciju Istanbulske konvencije' aludirajući jasno na totalitarnu distopiju Gilead u kojem vlada izopačeni fundamentalizam, a žene su prisiljene živjeti kao konkubine.

Upravo će se o tome pričati na prvoj tribini koja će ugostiti Radu Borić, aktivisticu i znanstvenicu bogata životopisa koju je Forbes uvrstio među jednu od sedam najmoćnijih feministica svijeta. Nakon dugogodišnjeg znanstvenog rada na Sveučilištu u Helsinkiju, Borić se vratila u Hrvatsku da bi 90-ih radila sa ženama izbjeglicama u Centru za žene žrtve rata. Drugi gost je franjevac, teolog i publicist Drago Bojić iz BiH koji usprkos pritiscima matične crkve kritički govori o problemima s kojima se suočavaju društva na ovim prostorima.

Druga sezona serije upravo je krenula s emitiranjem, a Rada Borić i fra Drago Bojić, uz moderatoricu, sociologinju i autoricu knjige 'Kvalitetne TV serije – milenijsko doba ekrana' Sanju Kovačević, pokušat će odgovoriti na mnoga pitanja oko kojih se proteklih mjeseci lome jezici i koplja. 

Tribina 'Sluškinjina priča: o nastajanju totalitarizma' počinje u 20.30 h u Kulturnom centru Mesnička. 

Naslovna fotografija: scena iz serije Sluškinjinja priča

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.