Preskoči na glavni sadržaj

Tri hrvatska naslova nagrađena na 4. festivalu kratkometražnog filma FeKK

Kratkometražni dokumentarni film Lovettovi Igora Bezinovića najbolji je film natjecateljskog programa FeKK YU u sklopu kojeg su se prikazali naslovi autora s područja bivše Jugoslavije. Nagradu kritičara dobila su dva naslova: Precijenjena dramaturgija Sunčice Ane Veldić i Iva Maje Alibegović. Četvrto izdanje FeKK-a održalo se od 20. do 25. kolovoza u Ljubljani. 

Međunarodni žiri ove je godine odlučivao u sastavu: Carmen Gray (filmska kritičarka, novinarka i selektorica / Njemačka), Nika Autor (vizualna umjetnica / Slovenija) i Delphine Jeanneret (selektorica i profesorica na Sveučilištu za umjetnost i dizajn u Ženevi / Švicarska), a Lovettovi Igora Bezinovića najboljim filmom proglašeni su zbog, kako se ističe u njihovom obrazloženju, 'nevjerojatno zabavne, višeslojne vizije svijeta rada i života na internetu danas, koja - s lakoćom i maštom - istražuje odnos spola i moći.'. 

Nagradu kritičara, koji su odlučivali u sastavu Veronika Zakonjšek (kulturolog, filmski kritičar / Slovenija), Žiga Brdnik (filmski kritičar, selektor / Slovenija) i Peter Žargi (skladatelj, filmski kritičar / Slovenija), Precijenjena dramaturgija, dokumentarni film u režiji Sunčice Ane Veldić prikazana u sekciji FeKK YU dobila je zbog 'autorskog pristupa vlastitom filmskom obrazovanju, filmskim klišejima, sebi kao redateljici i veterinarki u inovativnom, duhovitom, radikalnom, (samo)ironičnom i kritičnom smislu. Film ostaje vjeran svom naslovu neprestano propitkujući središnji položaj dramaturgije u stvaranju filma i prikazom kako film predstaviti na svjež te osoban ali istovremeno esejistički i fragmentirani način bez da izgubi smisao.'. 

Istu je nagradu u sekciji FeKK SLO dobila i redateljica Maja Alibegović za film Iva koji je nastao u produkciji Akademije dramske umjetnosti. Žiri je autorici nagradu dodijelio zbog: 'intimnog portreta Ive u kojem se zrcali društvo koje sve više diktira ideale izgleda, ljepote i uspjeha. Film svoj komentar daje na nenametljiv način: izbjegava moraliziranje i potiče na razmišljanje kako suvremena tehnologija i društvo - koji su svjetla reflektora sa pozornica, modnih pista i crvenih tepiha prebacili u naše dnevne boravke - oblikuju individualnu sliku pojedinca.'. 

Podsjetimo, ove je godine u razne natjecateljske i nenatjecateljske programe festivala uvršteno ukupno 14 hrvatskih naslova, a u sklopu programa pod nazivom FeKKTIVISM prikazali su se jugoslavenski filmovi iz 1968. godine. 

Glavna nagrada festivala (Grand Prix) dodijeljena je filmu Najtopliji dani ljeta (Hottest Summer Days) srpske redateljice Maše Šarović, a sve ostale detalje potražite na službenim stranicama festivala

Naslovna fotografija: scena iz filma Lovettovi

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.