Preskoči na glavni sadržaj

Tri hrvatska naslova na Međunarodnom filmskom festivalu u Guanajuatu

Na 22. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u meksičkom Guanajuatu, koji se održava od 19. do 28. srpnja, u natjecateljskom programu prikazat će se tri hrvatska kratkometražna animirana filma.

Na meksičkom će se festivalu prikazati filmovi Udahnut život, Neobična kupka gospodina Otmara te Thoomas ispod doline divljih vukova

Scenarij, režiju, dizajn, animaciju i izradu lutaka za film Udahnut život potpisuju Ivana Bošnjak i Thomas Johnson, a producirala ga je Vanja Andrijević (Bonobostudio). Film je nedavno osvojio nagradu za najbolji film na Tabor Film Festivalu, a svoju je svjetsku premijeru imao u svibnju ove godine, na Međunarodnom festivalu kratkometražnog filma u Oberhausenu. 

Neobična kupka gospodina Otmara autora Nike Radasa nastala je u produkciji Klinike za psihijatriju Vrapče, dok je postprodukcija rađena pod okriljem Hrvatske udruge digitalnih umjetnika. Animaciju u filmu potpisuje Niko Radas te pacijenti Klinike za psihijatriju Vrapče, koji su s autorom surađivali i na dizajnu. Autor filma je ujedno i producent, a koproducent je Filip Gašparović Melis. Film je do sada prikazan na Danima hrvatskog filma, na kojima je osvojio nagradu Oktavijan za najbolji animirani film, a na Diversions International Film Festivalu Niko Radas je dobio nagradu za najbolju režiju. Osim u Meksiko, film je 'putovao' i na Maltu (Filmski festival u Valletti) te u Južnu Koreju (Međunarodni festival filmova za djecu i mlade u Busanu). 

Film Toomas ispod doline divljih vukova nastao je u estonsko-hrvatsko-francuskoj koprodukciji (hrvatski producent je Draško Ivezić, Adriatic Animation), a režiju potpisuje Chintis Lundgren, koja je zajedno s Ivezićem radila i scenarij te animaciju. Film je prvi put publici predstavljen na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu animiranog filma u Annecyju. Prije festivala u Guanajuatu, film se natjecao na Međunarodnom festivalu animiranog filma Anibar u Kosovu. 

Svi navedeni filmovi nastali su uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra. 

Međunarodni filmski festival Guanajuato jedan je od najvažnijih festivala u Srednjoj Americi za mlade filmaše, a pobjednički naslovi u kategorijama kratkometražnog igranog filma, kratkometražnog dokumentarnog filma i kratkometražnog animiranog filma direktno su kvalificirani za nominaciju za nagradu Oscar. 

Osim projekcija filmova, na festivalu su organizirane i radionice, konferencije i koncerti, a sav sadržaj je besplatan. Svi filmovi koji se natječu na festivalu imaju prilike osvojiti novčanu nagradu. 

Više detalja o festivalu možete saznati na službenoj stranici

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.