Preskoči na glavni sadržaj

Tri hrvatska naslova na Mediteranskom festivalu kratkometražnog filma u Tangeru

Tri hrvatska kratkometražna igrana filma bit će prikazana na Mediteranskom festivalu kratkometražnog filma u Tangeru, koji se od 5. do 10. listopada održava u gradu Tanger u Maroku. U natjecateljskom programu od 51 filma iz 19 zemalja bit će prikazani Piknik Jure Pavlovića, Šetač Filipa Mojzeša i Ponoćno sivo Branka Ištvančića, kojem će prikazivanje na festivalu ujedno biti svjetska premijera.

Ponoćno sivo je film koji se se događa za vrijeme rata u BiH i prati pripadnike HVO-a koji u potrazi za pićem odlaze do porušene kavane koja se nalazi između crte razgraničenja s Armijom BiH. Film je snimljen po scenariju književnika Josipa Mlakića, režiju potpisuje Branko Ištvančić, direktor fotografije je Branko Cahun, montažer Silvije Magdić, a uloge nose Nikša Kušelj, Đorđe Kukuljica, Aleksandar Bogdanović, Jasmin Telalović i Slaven Knezović. Produkciju potpisuje Irena Škorić i Artizana film.

Piknik govori o 15-godišnjem Emiru, koji u društvu nadzornika socijalne službe odlazi u posjet ocu na izdržavanju zatvorske kazne u poluotvorenom odjelu kaznionice na Igmanu. Zbog prometne gužve na sarajevskim cestama oni kasne, pa posjet traje kraće od planiranog. Film je premijerno prikazan na 65. Berlinaleu – međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, nakon čega je osvojio niz nagrada te nominaciju za 28. Europsku filmsku nagradu u kategoriji za najbolji kratkometražni film. Režiju filma potpisuje Jure Pavlović, koji zajedno s Džejnom Avdić potpisuje i scenarij filma, za kameru je bio zadužen Almmir Fakić, za montažu Dragan Von Petrovic, uloge nose Emir Mušić, Aleksandar Seksan i Senad Alihodžić, a producenti su Luka Venturin i Jure Pavlović iz Sekvence.

Šetač Filipa Mojzeša premijerno je prikazan na 62. izdanju Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma, gdje je osvojio nagradu za najbolji kratkometražni igrani film. Šetač govori o nelagodi koja se dogodi kada nepoznati muškarac, kojeg igra Krešimir Mikić, naruši intimu starog bračnog para, kojeg glume Biserka Ipša i Bogdan Diklić. Uz režiju, Filip Mojzeš zajedno s Goranom Bogdanom potpisuje i scenarij filma, za kameru je bila zadužena Dinka Radonić, za montažu Andrija Gvozdić Michl, dok produkciju potpisuje Tatjana Aćimović i DA Film.

Sva tri filma proizvedena su sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.

Više informacija o Mediteranskom festivalu kratkometražnog filma u Tangeru potražite na ovoj poveznici.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.