Preskoči na glavni sadržaj

Tri hrvatska filma nagrađena na UNICA-i

Na ovogodišnjoj UNICA-i, Svjetskom festivalu neprofesijskog filma, koji se održao od 19. do 26. kolovoza u rumunjskom gradu Suceavi, hrvatski su kratkometražni filmovi osvojili dvije medalje i jedno posebno priznanje.

Zlatnu medalju osvojila je redateljica Judita Gamulin za svoj kratkometražni igrani film Cvijeće, o jednom običnom posjetu obitelji očevima koji dijele sobu u bolnici. Članovi žirija su nakon projekcije filma javno iznosili svoja mišljenja o djelu, a posebno su bili impresionirani ugođajem, dijalozima i jako dobrim radom s glumcima. Naglašen je odabir jedne tako životne teme za scenarij u kojemu su problemi mlađih generacija postavljeni nasuprot onih starijih. Istaknuto je da film profesionalno snimljen te da se u njemu svi mogu prepoznati, izvijestio je Hrvatski filmski savez.

Brončanu medalju osvojio je Zorko Sirotić za dokumentarni film Kupus na lešo, u kojemu prikazuje jedno jutro provedeno s prijateljem koji boluje od raka. Članovi žirija istaknuli su da autor umješno prikazuje jedan zatvoreni unutrašnji svijet postavljen u mikroskopski ambijent, te da je film prije osobna vizualna drama nego dokumentarni film. Osim naglašene ugođajnosti i dojmljive vizualne strane filma, istaknuta je i glavna tema, u kojoj oboljela osoba mijenja rutinu uzimanja lijekova s rutinom kuhanja, tražeći na taj način svrhu postojanja.

Posebno priznanje pripalo je nagrađivaniom animiranom filmu Vučje igre Jelene Oroz, o tri mala vuka koja zajedno provode jedno poslijepodne.

Hrvatsku selekciju na UNICA-i, uz navedene filmove, činili su i dokumentarni Hrvatska djevica Sunčice Ane Veldić i Olje Budimir te animirani film Apokalipsa, grupni uradak mladih filmaša iz Narodnog sveučilišta Dubrava. Filmove je odabrala filmska kritičarka Diana Nenadić.

Naslovne fotografije: Cvijeće; Vučje igre 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.