Preskoči na glavni sadržaj

Tri hrvatska filma na Međunarodnom filmskom festivalu u Varšavi

Na 31. Međunarodnom filmskom festivalu u Varšavi, koji se u glavnom gradu Poljske održava od 9. do 18. listopada, prikazat će se tri hrvatska filma. Dokumentarni film Hrvoja Mabića Bolesno imat će međunarodnu premijeru 15. listopada u natjecateljskom programu dokumentarnog filma, dok će novi dugometražni igrani film Antonija Nuića Život je truba isti dan imati svoju svjetsku premijeru u sklopu Posebnih projekcija. Uz ova dva, na festivalu u Varšavi prikazuje se i nagrađivani film Dalibora Matanića Zvizdan.

Jedan od 15 naslova odabranih u dokumentarni natjecateljski program festivala je i film Bolesno za koji režiju i scenarij potpisuje Hrvoje Mabić. Utemeljen na velikom skandalu koji je potresao hrvatsku javnost, film prati djevojku koja se nastoji suočiti s teškom traumom iz prošlosti te se ponovno uključiti u svakodnevni život. Bolesno je nastao u produkciji Fade Ina, Zagreb filma i Drugog plana. Za kameru su bili zaduženi Almir Fakić i Bojana Burnać, producentice su Iva Tkalec i Morana Komljenović, montažu potpisuje Žarko Korać, a glazbu Marko Mihalinec i Petar Šimunić. O pobjednicima programa odlučivat će poljska redateljica Karoline Bielawske, programska selektorica kanadskog festivala Hot Docs Dorote Lech te redateljica i scenaristica iz Njemačke Bettine Wilhelm

Život je truba i Zvizdan prikazuju se u sekciji pod nazivom Posebne projekcije (Special Screenings). Riječ je o nenatjecateljskoj sekciji koja donosi od kritike priznate, nominirane i nagrađene filmove iz cijelog svijeta. 

Život je truba je komedija o jednom vjenčanju i dvjema obiteljima čiji skladan suživot dolazi u pitanje nakon što tajna iz prošlosti ispliva na svjetlo dana. Uz režiju, Antonio Nuić potpisuje i scenarij, za kameru je bio zadužen Radislav Jovanov Gonzo, montažu potpisuje Marin Juranić, producenti su Boris T. Matić, Miha Černec, Jelena Mitrović, Srdan Golubović, Ivan Đurović i Goran Radman, koproducenti Miha Čemec, Jelena Mitrović, Srdan Golubović, Ivan Đurović i Goran Radman, a u filmu glume Bojan Navojec, Iva Babić, Zlatko Vitez, Mirela Brekalo, Goran Navojec, Filip Križan, Ksenija Marinković i Filip Šovagović. Film je nastao u produkciji Propeler Filma i u koprodukciji slovenske tvrtke Staragara, srpske Baš Čelik, Artikulacija Productiona iz Crne Gore, Hrvatske radiotelevizije (HRT) i Zagreb Film Festivala. Uz potprogram MEDIA film je podržao i Hrvatski audiovizualni centar. 

Višestruko nagrađivani film Zvizdan Dalibora Matanića, koji u redovnu kinodistribuciju diljem Hrvatske kreće 24. rujna, prati tri različita desetljeća u dva susjedna sela operećena netolerancijom i sukobima, a kroz tri ljubavne priče progovara o opasnostima, ali i postojanoj snazi zabranjene ljubavi. Glavne uloge igraju Tihana Lazović i Goran Marković, a u ostalim nastupaju Nives Ivanković, Dado Ćosić, Stipe Radoja, Trpimir Jurkić, Mira Banjac, Slavko Sobin, Lukrecija Tudor, Tara Rosandić i Ksenija Marinković. Direktor fotografije je Marko Brdar, a montažer Tomislav Pavlic. Producentica je Ankica Jurić Tilić i Kinorama, koproducenti su Petra Vidmar, Frenk Celarc, Nenad Dukić i Miroslav Mogorović, skladatelji Alen Sinkauz i Nenad Sinkauz, dizajner zvuka Julij Zornik, scenografiju potpisuje Mladen Ožbolt, kostimografkinja je Ana Savić Gecan, a majstorice maske su Mojca Gorogranc Petrushevska i Talija Ivančič. Snimatelj tona je Mladen Pervan, a pomoćnik režije Dragan Jurić. Film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra. 

Međunarodni filmski festival u Varšavi najvažniji je filmski festival u Poljskoj na kojem će se ove godine u dugometražnim i kratkometražnim selekcijama natjecati više od 50 filmova iz cijeloga svijeta. 

Detalje vezane uz sam festival potražite na njegovoj službenoj stranici.

Naslovne fotografije: scene iz filmova Bolesno; Život je truba i Zvizdan; logo festivala 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.