Preskoči na glavni sadržaj

Tri filmska programa u MM centru

U periodu od 30. studenog do 2. prosinca u MM centru na rasporedu su programi od filmske analize radova V. Kristla, I.L.Galete i A. Hušman, preko ultimativnog filma o tinejdžerskim filmovima Beyond Clueless do prvog dugometražnog dokumentarca o stvaranju video igara Indie Game: The movie

30. studenoga od 19.30 na rasporedu su projekcije triju značajnih hrvatskih kratkometražnih filmova uz njihovu interpretaciju kroz riječi triju filmskih kritičara, filmologa i teoretičara. Višnja Vukašinović, Mario Kozina i Hrvoje Turković, u spoju mladosti i iskustva, govorit će o filmovima Vlade Kristla (Madeline, Madeline), Ivana Ladislava Galete (Water pulu 1869 1896) i Ane Hušman (Skoro ništa), povezujući 50-ak godina povijesti hrvatskoga filma.

1. prosinca od 19.30 gleda se hrvatska premijera Beyond Clueless jedinstvenog filmskog djela sastavljenog u potpunosti od isječaka iz više od 200 tinejdžerskih filmova koji se smatraju klasicima toga žanra. Uz baršunasti glas naratorice Fairuze Balk, zvijezde filma Opasne čini, redatelj Charlie Lyne vodi nas na putovanje kroz um, tijelo i dušu tinejdžerskih filmova. Istovremena dekonstrukcija svih klišeja kao i vodič kroz najbolje i najlošije holivudske filmove o odrastanju, Beyond Clueless ultimativni je film o tinejdžerskim filmovima.

Obje su projekcije dio projekta Kratke slike, koji kroz četiri različite programske cjeline (Izvan fokusa, Proširena slika, Iz Kratke baze 25 FPS-a, Runda kratkog) pozornost posvećuje inovativnim filmskim strujanjima, prateći tokove suvremene produkcije, ali i klasičnih ostvarenja. Analiza filmova dio je Runde kratkog posvećene hrvatskom kratkometražnom filmu, a Beyond Clueless dio je cjeline Iz Kratke baze 25 FPS-a.

Indie Game: The movie (r. Lisanne Pajot, James Swirsky) prvi je dugometražni dokumentarni film o stvaranju video igara. Film se osvrće na one s manjim šansama za uspjeh u industriji video igara, indie developere, koji žrtvuju novac, zdravlje, pa i zdrav razum kako bi ostvarili svoj životni san – podijelili svoju viziju s ostatkom svijeta. Indie Game: The movie film je o kreativnom procesu i vlastitom izlaganju kroz svoj rad. Riječ je o putovanju s kojim se mnogi filmaši, stvaratelji, umjetnici, poduzetnici  i mnogi drugi mogu povezati u digitalno doba. Film je na rasporedu 2. prosinca u 21.00.

Ulaz na sve projekcije je besplatan, a više informacija potražite ovdje.

Naslovne fotografije: scene iz filmova Madeline, Madeline, Beyond CluelessIndie Game: The movie

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.